Депутатите се скараха за избирателните списъци

Със спорове стартира и днешното сутрешно заседание на временната комисия за изготвяне на Изборен кодекс. От рано депутатите се скараха за избирателните списъци.

Повод за пререканията станаха препоръките от съвместния доклад на Венецианската комисия и на ОССЕ. В тях се включва предложението сериозно да се разгледа възможността за премахване на забранителните списъци.

От БСП  се похвалиха, че за пръв път има ясен регламент за условията за включване на граждани в тях. Според новия кодекс включването на гражданин в тези списъци вече може да се обжалва от него, като това може да стане дори в изборния ден.

От ГЕРБ обаче настояха именно тази възможност да бъде премахната от законовите текстове.

Председателят на комисията Мая Манолова веднага припомни на опозицията, че на президентските избори през 2011 г. точно поради липсата на тази опция близо 100 хиляди българи са били включени без повод в забранителните списъци и не са могли да упражнят правото си на глас поради законова спънка. Герберите обосноваха предложението си с пояснението, че искат да няма корекции в изборния ден без участието на съда.

В крайна сметка депутатите решиха казуса със списъците, като с 12 гласа "за" приеха в изборния ден общинският орган незабавно да се произнася дали съответният гражданин легитимно е влезнал в забранителните списъци. Решението ще може да бъде обжалвано още същия ден пред районния съд в населеното място.

Оказа се, че най-малко забележки и препоръки по Изборния кодекс има за текстовете, свързани с медиите. Стана ясно, че в доклада се предлага дефинирането на скритата реклама. От медиите обаче обявиха, че това "ще отвори кутията на Пандора". От СЕМ пък изтъкнаха, че нямат техническия капацитет да следят съдържанието на стотиците програми в страната по време на предизборната кампания.

Най-недоволни днес обаче са депутатите от Атака. Още в началото на заседанието националистът Павел Шопов възнегодува, че веднага се почва буквално прилагане на препоръките на Венецианската комисия и ОССЕ, което според него е налагане на императив и отнемане на родния суверен. 

Народните представители се захванаха днес и с методиките за формиране на мандатите след избори. Експертите математици препоръчаха да се запазят добрите районни свойства на методика 2013, но с две поправки, за да бъде достигната сигурността на тази от 2009 г. Отправено бе и предложението след преразпределението на мандатите, ако някой район има под четири, в случай, че пак остане такъв, процедурата да се преповтори.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини