Кърджали без денонощна аптека

В 38 общини у нас няма аптека, която да работи с договор със здравната каса. В 10 областни центъра - Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, няма денонощни аптеки, а вероятно такива липсват и в цялата област. Без 24-часов достъп до лекарства е и цялата Софийска област. Данните изнесе вчера шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Проверка на "Сега" установи, че за Перник например най-близката денонощна аптека е в Княжево. Миналата година единствената денонощна аптека в Разград е променила работното си време. Няколко месеца хората поне можеха да разчитат на денонощната аптека в Търговище, но през декември тя също е намалила работното си време.

Едва в 5 на сто от фармацевтичните обекти се приготвят лекарства на място по индивидуални предписания. В значителен брой аптеки не се предоставя пълният спектър от фармацевтични услуги, например скъпи лекарства, медицински изделия и диетични храни, не се предоставят медикаменти, съдържащи наркотични вещества. Заради пълния хаос с регистрите на аптеките у нас актуални данни трудно се събират. Регистри водят различни ведомства като здравното министерство, Изпълнителната агенция по лекарствата и НЗОК, но само с информацията, която тях ги интересува. Единият е за лицензи за търговия на дребно с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, другият е за издадени и съответно прекратени разрешителни, третият е за аптеки по общини, които работят с касата.

От здравното министерство са обещали до края на годината да бъде изготвена Национална аптечна карта, за да се види къде точно липсват аптеки и какви, обяви Гетов. Идеята е след това да се разработи стратегия за осигуряване на равномерен достъп до фармацевтична грижа. Според европейските стандарти аптека с договор с касата трябва да има до 20 км от населено място, денонощна - до 30 км, а такава, в която се приготвят лекарства на място - до 50 км, обясниха от съюза. У нас много населени места не отговарят на тези стандарти.

Фармацевтите настояват да има бонуси за разкриване на аптеки в малки и отдалечени населени места, където такива сега няма, но не е ясно кой ще ги дава и как. "Сега една аптека, която работи като денонощна, се третира като обикновена. Но разходите да се поддържа денонощен персонал са много по-големи", дават пример от съюза

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини