Данъчните дирят дори пари взети от лихвари, законът изисква да се декларират

Елван Гюркаш

Данъчните ще търсят дори пари взети от лихвари. Ако сумата надхвърля 10 000 лева и не е теглена от банка, тя трябва да се декларира. Това каза пред журналисти в Кърджали шефът на офиса на НАП Елван Гюркаш. Това може да стане и в почивните дни , ако ползвате Интернет.

“Спестете срещите си с НАП” е тазгодишното мото на кампанията на данъчните. Вече декларации за доходите могат да се подават с персонален идентификационен код, а не с електронен подпис. Това спестява пари и време,подчерта Елван Гюркаш. Тя посочи ,че първият данъкоплатец в страната подал декларация е от Кърджали и тя е изпратена по Интернет.

От 1 януари т.г. 157 клиенти са получили пинкодове, което им позволява достъп до много услуги. Те могат да научат за сключени от договори,за осигуровки и др.

Въпреки, че се насърчава ползването на Интернет, до 30 април данъчните ще работят с гражданите с плаващо работно време. Служителите ще обслужват на гишетата докато има хора. Елван Гюркаш призова кърджалийци да не чакат последния момент и ако не могат по електронен път да пращат декларациите си по пощата. Самите декларации могат да си изтеглят от страницата на НАП в Интернет. Внасянето на данъците в банковия клон,открит в офиса на НАП в Кърджали е безплатно.

До този момент са внесени 408 декларации за доходите. 21 от тях са по Интернет. Наблюдава се ръст на депозираните по електронен път.

При декларациите от фирми за корпоративно данъчно облагане са внесени 252 документа. От тях 161 са по електронен път.

Шефката на Данъчното каза още, че декларациите за осигуровки за тази година се подават едновременно.Целта е борба с измамите в осигуряването.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини