Директора на "Дънди Прешъс" напусна заради златната мина в Крумовград

Досегашният дирек­тор корпоративни и външни отношения и член на Съвета на ди­ректорите на "Дънди Прешъс Металс Чело­печ" Алекс Нестор е напуснал поста си. От компанията не ко­ментираха защо г-н Нестор е напуснал - вчера той е изпратил имейл до служители­те, за да им благода­ри за съвместната работа и със съобщение, че се оттегля от компанията.

Според официално съобщение на евроде­путата Слави Бинев обаче Нестор е напус­нал заради негов сиг­нал относно златната мина край Крумовград.

Сигналът на Бинев датира още от време­то на управлението на ГЕРБ и е изпратен до всевъзможни институ­ции - до Стоковата борса в Торонто, къде­то са лиснати акции­те на "Дънди Прешъс", до акционерите на компанията, до гене­ралния директор на ЮНЕСКО Ирина Боко­ва, до председателя на Европейския парла­мент Мартин Шулц, до Европейската коми­сия, до омбудсмана Константин Пенчев, до Висшия съдебен съ­вет. Бинев се обръща към всичките тези ин­ституции заради разрешението за добив на злато на Ада тепе край Крумовград, даде­но от Министерския съвет по времето на управлението на Бори­сов на "Болкан Минерал енд Майнинг", дъщерна фирма на канадската компания "Дънди Прешъс".

Според Бинев разре­шението за разработ­ване на златна мина в региона може да навре­ди на околната среда, като замърси водоиз­точниците в област­та и на живеещите в региона хора. Отделно тази мина ще унищожи най-стария златен рудник в Европа, който датира от 3500 години , както и неолитно­то селище в региона.

"Връзката между взривовете и пораже­нията в имотите на хората е очебийна, на­пуканите къщи вече представляват и реал­на опасност за живо­та на хората. В град Златица хората също са оставени без никак­ва зашита и биват тровени по най-безцеремонен начин. "Чело­печ майнинг" са пост­роили незаконна разтоварителница на га­рата, а къщите на хо­рата се намират на сто метра от там. Отровен прах се раз­сипва и вятърът го разнася в дворове и къщите на местните", е писал той.

"Печалното в случая е, че решението на проблема не идва от държавните институ­ции, които трябва да са загрижени за хора­та, а от частните ин­веститори, които се оказа, че се интересуват повече от живота на българите. Прес­тъпното нехайство на множество правител­ства, които не предп­риеха нищо срещу те­зи безобразни конце­сии, но дори ги и улес­няваха, беше коригира­но", заяви Бинев за БГНЕС.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини