Поредната книга на Салих Бозов тръгна из Родопите

Салих Бозов

Третата книга от трилогията „В името на името” на писателят Салих Бозов се разпространява из Родопите.Тя обхваща периода от началото на демократичните промени до днес.Ще припомним,че първият том засягаше управлението на монарсите,а вторият комунистическия режим.И в трите части акцентът е поставен върху политиката на управниците спрямо т.нар.помаци.

 В предисловието си към третата част Салих Бозов изразява задоволство за укрепването на мощта на помашката общност в една страна със затихващи функции,каквато е Република България.

  Бозов вижда в опитите през последните десетилетия за християнизиране на българите с ислямско вероизповедание желание на българската държава за тяхното претопяване.Той го определя като стогодишен възродителен процес.

  Авторът е категоричен,че тритомникът му „В името на името” е творение по зова на сърцето и книжовен труд без поръчкова намеса,вмешение и вмешателства.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    *****
    0 0
    23:24, 24 сеп 2018
    Споменава се за някакви "българомохамедани"...
    Вероятно се има предвид представители от моя помашки етнос.
    "Българомохамедани" е неточно и некоректно понятие. Мохамеданска религия няма. Има Ислямска такава. Последователите на Пророка Мохамед са мюсюлмани.
    Ако под "българомохамедани" се има предвид български граждани, изповядващи ислям, то тогава към тази група би трябвало да се отнесат и турците, и циганите, и татарите и още много други.
    Също така да се въведат нови потятия: българо-католик", българо-будист, "българо-протестант" , "българо-атеист" и т.н.

Случаен виц

Последни новини