Осман Октай: През септември Димчо Михалевски ще застане начело на БСП

Интервю на Албена Борисова

Осман Октай е един от учредителите на ДПС. В зората на демокрацията той беше заместник-председател на партията и шеф на предизборния щаб. Заради разминавания с Ахмед Доган той излезе от ДПС. Октай обаче продължава да следи зорко политическите процеси в България и да прави прогнози, които почти винаги се сбъдват.

- Какво се случва в БСП в момента, господин Октай?

- БСП е единствената комунистическа партия от империята на бившия СССР, която остана нереформирана. Нещо повече - ръководството й продължава да говори, че е наследник на стогодишната БКП. И без свян то внушава носталгия към комунистическото ни минало. БСП си създаде клонинги на всички нива - политически и икономически. Не допусна неконтролируем проект във всички пространства. КПСС беше забранена. В Румъния обезглавиха комунистическите си лидери. Ние продължаваме да търпим нашите комунисти. Докато не се определят кои са наследниците на БКП и не се разделят на комунисти и социалдемократи, нямат бъдеще и ще загинат.

- Какви са амбициите на Георги Първанов в момента според Вас? Едни казват, че води борба за лидерството в БСП, други го подозират в съглашателство в Бойко Борисов...

- Нито едното, нито другото. Той тръгва да атакува ядрото на тази комунистическа партия - БСП, и да откъсне от нея социалдемократическо крило. Георги Първанов има рефлексите на момчето от Сирищник. Не е роден със златна лъжичка и не е возен с лимузини, като Станишев. И това е хубавото. Той разбира, че БСП ще умре, ако не се реформира. И това реформиране не може да стане отвън. Георги Първанов иска да стане най-големият социалдемократ в България. 

- Защо сега се реформира тази партия? Защо Първанов пое роля?

- 25 г. чакахме това, но то не стана. Неслучайно лидерът на най-голямата опозиция - ГЕРБ, е бивш охранител на Тодор Живков. Нямаме опозиция. Всичко, както вече казах, е клонинг на БСП. А реформацията на БСП трябваше да я направи д-р Петър Дертлиев. Но той беше саботиран от Желю Желев и други политици, които се представяха като най-големи демократи. 

- Нима казвате, че първият демократично избран президент Жельо Желев е работил за БСП? Вярвате ли?

- Желев е най-големият предател на кръглата маса от началото на прехода. Защото прие комунистическо правителство да направи избори, да се формира Велико Народно събрание и комунисти да направят новата българска конституция. И в знак на благодарност го назначиха за президент.

- Е, не беше назначен. Беше избран на избори все пак...

- Е, сега ли да си говорим как се правят избори и колко лесно се манипулираше тогава народът... Желев имаше ореола на дисидент.

- Георги Първанов говори, че БСП трябва да се отърве най-после от коалиционното си политическо съжителство с ДПС?! Това е един от най-силните му аргументи срещу ръководството на партията.

- Той създаде тройната коалиция. Но сега знае какви са очакваните събития в България. Той вижда народното недоволство срещу тоталното кадруване на ДПС в страната. Самите партийни организации по места са бесни от това. Няма логика в Благоевград например, да има областен управител от ДПС. Партийните организации са настроени срещу националното ръководство на БСП заради терора на ДПС. И това Първанов го знае.

- Какво ще се случи на конгреса на БСП следващата седмица?

- Нищо интересно. Първанов няма да претендира за лидерство. Той не е самоубиец. Никоя партия преди избори не си сменя лидера. 

- Как тогава ще реформира партийното ядро, за което говорехте?

- През септември БСП ще има нов лидер. Партийното ръководство се надява да няма избори 2 в 1 през май. Но като загуби евровота, само ще затвърди роптаенето срещу него. Станишев се надява правителството да го номинира за еврокомисар, да отиде в Брюксел и да се отърве от последствията от политиката си.

- Казвате, че Първанов няма да претендира за лидерство. Тогава какъв ще е новият лидер на БСП, ако главата на Станишев падне?

- Ами не сте ли забелязали, че една личност отдавна не се появява активно в публичното пространство?

- Кой е той?

- Димчо Михалевски. Няма го на пресконференции, на форуми... Той е само една от възможностите.

Източник: http://pik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини