17 °C

Утвърдиха културния календар на община Момчилград

Местният парламент единодушно прие на днешното си заседание културния календар на община Момчилград за 2014 година. 80 000 лева ще бъдат заделени от общинския бюджет за провеждането на културните прояви и инициативи, свързани с традиционните културно-религиозни празници , бележити събития и инициативи.

От общината отново са амбицирани да превърнат международната срещата на момчилградчани в незабравимо преживяване за гостите и гражданите на града. Събитието се чества за пета поредна година под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми” и е приет от местните хора като официален празник на града. Всяка година хиляди момчилградчани от различни градове у нас и разпръснати по целия свят се събират на централния площад, за да отбележат празника. Тази година международната среща ще се проведе на 2 август. В рамките на седмицата са предвидени и концерти с танцови изпълнения на групи от страната, както спортни състезания по различни видове спорт.

Освен предвидените традиционни прояви, за 2014 година сме заложили много нови инициативи, които ще разнообразят културния живот в общината. В културния календар са включени над 40 събития, което показва, че общината цели да съхрани традициите и обичаите на различните етноси и религии.

Посрещането на изгрева на именития връх Дамбалъ в нощта срещу Гергьовден – 6 май под надслов „Вяра, традиция, здраве”, традиционният музикален фестивал „Нощта на Орфей” на светилището при село Татул, летните вечери в градския парк и есенният панаир и тази година остават запазена марка на културните прояви.

Водещите религиозни прояви са традиционния събор на параклиса „Свети дух”, кулинарна изложба за Байрама, благотворителна изложба на обредни хлябове за посрещане на Великден, както и традиционните събори и маи по населени места

Баба Марта в Момчилград ще бъде посрещната с майсторене на ръчички за най-красива мартеница и благотворителен базар.

В международния ден на Земята – 22 април ще се състои конкурс за най-чист училищен двор.

Община Момчилград ще се участва активно в организирането на Балканския фестивал на турския фолклор, който се провежда ежегодно в Кърджали и се организира с финансовата помощ на седемте общини в областта.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини