17 °C

Пълна безстопанственост в адвокатската колегия в Кърджали, Мариана Георгиева я наказа с 35 бона

Адвокатската колегия в Кърджали е разтърсена от унизителен скандал – секретарката Мариана Георгиева е отклонила професионалните и осигурителните им вноски, предаде кореспондентът на БГНЕС. В началото на януари колегията от 65 практикуващи адвокати е подала жалба до прокуратурата, води се разследване. Истината лъснала през декември 2013 г., първа на несъответствията се натъкнала служителка в НАП.

Георгиева е започнала работа в колегията през 2004 г., преди това е била материално-отговорно лице и домакин в областната администрация в Кърджали. При нея адвокатите внасят  членски внос към Висшия адвокатски колектив и към този в Кърджали в размер на около 60 лева, обясни пред БГНЕС  Георги Белев. Освен това при местната колегия действа и осигурителна каса с председател адвокат Кирилка Петкова. Сумите за здраве и пенсия е трябвало да ги събира и отчита тя, но с устна договорка Петкова е упълномощила Георгиева да се занимава и с това. Договор за ангажимента няма, но адвокатите са длъжни да плащат и за тази услуга. За всяка вноска секретарката Мариана Георгиева е издавала ордери, както и удостоверения, които после се прилагат към данъчната декларация.

Георгиева обаче не е внасяла събраните пари нито в НАП, нито в осигурителната каса. Така от 2004 г. насам 65 адвокати са по неволя нередовни платци, а някои от тях трябва да внесат суми от порядъка на 4 000 – 5 000 лева, за да се пенсионират, уточни Белев. Още преди да усетят измамата, отделни негови колеги са се натъквали на факта, че техни осигуровки и членски вноски не фигурират като налични. Тогава Мариана теглела съответните суми от сметката на Адвокатската колегия и погасявала липсите. Но после продължавала с присвояването на средствата. По груби сметки откраднатото надхвърля 35 000 лева.

 „На общото събрание на местната колегия, състояло се на 25 януари т.г. не бяха изнесени никакви факти, нито отчет. Скандалът е огромен, за 2012 г. няма касова книга, унищожени са всички документи. Никой не е допускал, че това момиче може да действа така нагло и безогледно”, коментира адвокат Белев. Той каза, че поради съмнения за некоректност още преди година и половина се е отказал с писмено заявление от услугите на браншовата осигурителна каса и ползва друга. Намерих заявлението си в коша при секретарката Георгиева, така на практика съм записан в две осигурителни каси, едната от които е куха, посочи Белев.

От началото на януари секретарката на Адвокатската колегия е в отпуск, но тъй като е неоткриваема за нуждите на разследването, е обявена за издирване.

Очаквайте подробности.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини