Утвърдиха културния календар на община Момчилград

Местният парламент единодушно прие на днешното си заседание културния календар на община Момчилград за 2014 година. 80 000 лева ще бъдат заделени от общинския бюджет за провеждането на културните прояви и инициативи, свързани с традиционните културно-религиозни празници , бележити събития и инициативи.

От общината отново са амбицирани да превърнат международната срещата на момчилградчани в незабравимо преживяване за гостите и гражданите на града. Събитието се чества за пета поредна година под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми” и е приет от местните хора като официален празник на града. Всяка година хиляди момчилградчани от различни градове у нас и разпръснати по целия свят се събират на централния площад, за да отбележат празника. Тази година международната среща ще се проведе на 2 август. В рамките на седмицата са предвидени и концерти с танцови изпълнения на групи от страната, както спортни състезания по различни видове спорт.

Освен предвидените традиционни прояви, за 2014 година сме заложили много нови инициативи, които ще разнообразят културния живот в общината. В културния календар са включени над 40 събития, което показва, че общината цели да съхрани традициите и обичаите на различните етноси и религии.

Посрещането на изгрева на именития връх Дамбалъ в нощта срещу Гергьовден – 6 май под надслов „Вяра, традиция, здраве”, традиционният музикален фестивал „Нощта на Орфей” на светилището при село Татул, летните вечери в градския парк и есенният панаир и тази година остават запазена марка на културните прояви.

Водещите религиозни прояви са традиционния събор на параклиса „Свети дух”, кулинарна изложба за Байрама, благотворителна изложба на обредни хлябове за посрещане на Великден, както и традиционните събори и маи по населени места

Баба Марта в Момчилград ще бъде посрещната с майсторене на ръчички за най-красива мартеница и благотворителен базар.

В международния ден на Земята – 22 април ще се състои конкурс за най-чист училищен двор.

Община Момчилград ще се участва активно в организирането на Балканския фестивал на турския фолклор, който се провежда ежегодно в Кърджали и се организира с финансовата помощ на седемте общини в областта.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини