Възстановяват турския театър в Кърджали, става културен център

Общинската филхармония „Димитър Ненов” в Разград става държавна и занапред ще бъде финансирана не от местния, а от националния бюджет. Това съобщи вчера в града депутатката от „Коалиция за България” Татяна Буруджиева.  
„Министърът на културата Петър Стоянович вече е подписал постановлението, по силата на което симфоничният оркестър и местния театър „Антон Страшимиров” се сливат в културен център по подобие на този във Варна”,  обяви Буруджиева. 

Във въпросният център ще работят под една административна шапка три относително самостоятелни структури – филхармонията, драматична трупа и естрадно-музикална трупа, наследник на някогашния театър „Назъм Хикмет”, по-известен като турския. Депутатката посочи, че по силата на въпросното постановление подобен културен център ще заработи в Кърджали, а драматичните театри в Силистра и Смолян ще бъдат възстановени.

„Държавата гарантира по 40 лв. субсидия за всеки продаден от трите творчески колектива в Разград билет. Което означава, че е налице една сериозна финансова подкрепа и от тук насетне всичко е в ръцете на актьорите и музикантите. Успехът им ще зависи от това как те работят”, добави Буруджиева. Тя припомни, че през февруари, миналата година, около разградския симфоничен оркестър, който е най-стария в страната, имаше голямо напрежение. Местната власт обсъждаше сериозно свиване на личния състав, говореше се за закриване и се стигна даже до протести, подкрепени от обществеността в града.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини