33 °C

Ексминистър Дикме: ДАНС да провери "кухите" тютюневи квоти

Има опасност 50 млн. лева или половината от помощта на държавата за тютюнопроизводителите да не стигне до тях, а да се окаже в ръцете на т.нар. държачи на „кухи квоти" - хора, които между 2007 и 2009 г. са се регистрирали като производители, но в момента не отглеждат тютюн, обяви в ефира на Дарик бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Той препоръча хората, чийто поминък е тютюнът, да настояват субсидии тази година да се плащат за произведено количество. Депутатът от ДПС Ахмед Башев призна за проблема с „кухите квоти", който облагодетелствал най-вече фирмите и заяви, че партията на всяка цена ще настоява за премахването на референтния период. Това е една несправедливост спрямо тези, които хранят днес семействата си с тютюн, смята Башев.Държавата не беше изяснила позицията ще премира ли отрасъла и за първи път изкупуването започна в средата на януари, когато обикновено кампанията приключва, посочи бившият земеделски министър."Държавата има произведени 25 000 тона тютюн, а субсидията ще бъде разпределена на база 54 000 тона тютюн", каза Дикме.Като разпределим тези 100 млн. лева от държавата сега, ще видим, че може би над 50 млн. лева ще отидат в ръцете не на хората, произвели тютюн, а при държачите на квоти, обясни Мехмед Дикме.
"Когато се е формирала референтната рамка за 2007, 2008, 2009 година, хора са записали, че отглеждат тютюн, а сега не се занимават с тютюнопроизводство, в това число и големи фирми, които ще получат стотици хиляди левове. Ако правителство, парламентът, държавата не вземат съответните законодателни мерки, тази порочна практика ще продължава до 2020 година", предупреди бившият земеделски министър.
Той не се ангажира с оценка пропуск или измама са заложените големи количества произведен тютюн между 2007 и 2009 г. Много лесно според Дикме принципът на премиране може да се промени, като се вземат данни от фирмите, купили тютюн и като се представи количеството пред държавата да се плати на самите производители.
"Така средният тютюнопроизводител ще вземе тази година средно над 4 лв./кг. премия, а по другия начин вероятността да вземе 2 лв. е почти минимална", каза той.
Той призова ДАНС да направи пълна проверка за 2008-а и да види как така за една година почти двойно е нараснал броят на хората и количествата, отглеждани в страната. "Това е една голяма измама и си направете сметка за десет години колко пари ще бъдат отклонени от хората, които се занимават с къртовски труд и ще бъдат прехвърлени в джобовете на хора със скъпи костюми и лъскави коли", каза Дикме.
Депутатът Башев обяви, че заради проблема с кухите квоти ДПС "настоява и ще работи за премахването" на референтния период 2007-2009 г. "Този проблем касае доста фирми, които се занимават с тютюнопроизводство и за които това не е хлябът за семейството, а е бизнес. Тези фирми, които сега получават стотици хиляди левове от този референтен период, независимо че някои от тях не отглеждат тютюн, те скачат сега срещу намеренията референтният период да се премахне, каза народният представител от ДПС.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини