56 машини готови да посрещнат снега

Преди ден е извършена по­редната периодична проверка на снегопочистващата техника от Областно пътно управле­ние, КАТ и Гражданска защита. Петдесет и шест машини са го­тови да посрещнат снега и да чистят републиканската пътна мрежа в областта, каза инж. Радка Дошева, началник инвестиционно - ремонтни дейности към Пътно управление в Кърджали. Синоптичната обстановка се следи денонощно, за да се ре­агира своевременно. Двадесет и четири часа има дежурни на всички важни пунктове и информацията се предава на мо­мента, уточни Дошева.Има достатъчно количества пясък и сол. При заледяване на пътищата се използва и магнезиев двухлорид, който е по-ефикасен. Той се разпръск­ва преди замръзването и не позволява ледът да залепва към асфалта, уточни тя. Почис­тването на снега ще се извър­шва денонощно, уверяват от Пътно управление.

Във всички 27 областни път­ни управления и в ангажира­ните със снегопочистването фирми се работи на 24-часов режим, заявиха от агенция -"Пътна инфраструктура" /АПИ/. За поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци са осигурени около 3 000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и др. Във връзка с очаква­ните през почивните дни валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, АПИ там напомнят шофьорите на тежко­товарни моторни пре­возни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание.

Актуална информа­ция за пътна обста­новка и зимното под­държане на републи­канската мрежа може да се намери на интер­нет страницата на Агенцията и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини