С разделното сметосъбиране община Момчилград ще намали количеството на депонирани битови отпадъци

Разяснителната кампания за въвеждане на разделно събиране на отпадъци се проведе в Момчилград в продължение на месец в най-многолюдния квартал „11”. Общинска администрация организира редица срещи с граждани. Разделното събиране е една от мерките за въздействие върху увеличението на отчисленията, които плащат общините за депониран отпадък. Припомняме, че през 2011 година държавата въведе икономически инструменти за намаляване на отпадъците за депониране. Увеличението на таксата за отчисления цели да мотивира общините да преработват боклука и да депонират по-малко. Както е известно, през тази година общините плащат 22 лв. за всеки депониран тон отпадък, което е със 7 лв. повече спрямо миналата година.

С въвеждането на разделно събиране домакинствата ще разделят отпадъците на сухи и мокри. Ще им бъдат раздадени безплатни чували от общината, в които ще се изхвърля сухия отпадък. Към него се причисляват стъкло, хартия, пластмаса, картон и всички битови отпадъци, които трудно се разграждат в природата. Община Момчилград ще осигури и постави специализирани кофи за съхранение на сухия отпадък, извозван през определен ден от седмицата. В сегашните контейнери ще се изхвърля единствено мокрия отпадък, към който спадат хранителни и растителни отпадъци. Разделното събиране ще обхване входове и блокове в общинския център, регистрирани по Закона за етажна собственост.

С разделното сметосъбиране община Момчилград цели да намали количеството на депонирани битови отпадъци, извозвано за депото в Кърджали. За 2012 година депонираният отпадък е 6 000 тона, а за тази година – 4 500 тона. Намеренията на местната власт са до 2020 година количеството на депониран отпадък да се смъкне до 1 500 тона годишно. За 2014 година цифрите сочат, че момчилградчани плащат 8 стотинки за сметоизвозване, сметосъбиране и отчисления на килограм депониран отпадък. Ако до 2020 година количеството на депониран отпадък не се редуцира, таксата за данъкоплатците ще скочи почти двойно на 15,3 стотинки за килограм.

Заделените средства от всеки намален тон отпадък ще бъдат инвестират в проекти, свързани с опазване на околната среда, както и за модернизиране на жилища, чиито живущи участват в разделното събиране.

При срещите с администрацията момчилградчани се обединяват около мнението, че идеята за въвеждане на разделно събиране ще е от полза и за самите тях, но ще изисква ясни правила и отнеме известно време за разработването й

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини