България е сред четирите страни членки на ЕС,получили разрешенвия за доплащания на тютюна

Тютюнджии протестират заради политиката в бранша

Евродепутатката Мария Габриел изпрати питане до Европейската комисия,за възможността да се изплащат национални доплащания на нашите тютюнопроизводители и за възможността от европейски субсидии.ОФициалният отговор дойде в началото на тази година.Публикуваме го дословно:

Производството на суров тютюн е напълно интегрирано в инструментите на общата селскостопанска политика. Тютюнопроизводителите могат да получават основно плащане, както и плащане за екологизиране.

С новия Регламент за единната обща организация на пазара стопаните ще имат по-големи възможности да си осигурят по-силна позиция във веригата за доставки, като учредят организации на производителите и междубраншови организации, признати от държавите членки.

В рамките на политиката за развитие на селските райони се предвиждат мерки, които държавите членки могат да прилагат за преструктуриране или диверсифициране на земеделските стопанства и за подкрепа на земеделски практики, благоприятни за околната среда. Тютюнопроизводителите могат да получат подкрепа и по агроекологични мерки, която се изчислява въз основа на загубата на доходи и допълнителните разходи, свързани с изпълнението на поетите задължения.

През 2013 г. Комисията разреши на четири държави членки, които прилагат схемата за единно плащане на площ, да изплатят на тютюнопроизводителите национални помощи, необвързани с производството: България (80,6 млн. евро), Унгария (14,9 млн. евро), Полша (48,1 млн. евро) и Румъния (7,2 млн. евро). В условията на новата обща селскостопанска политика тези държави членки могат да решат да продължат да предоставят такава помощ при същите условия, но в по-малък размер.

Понастоящем в Полша се прилага и схема за помощи под формата на субсидии за застрахователни премии в полза на тютюнопроизводството. В сектора на тютюнопроизводството обаче може да се ползват и национални помощи, които държавите членки предоставят по по-общи схеми за помощ. Държавите членки могат също така да отпускат помощи de minimis в сектора на тютюнопроизводството в съответствие с Регламент (ЕО) № 1535/2007(1)”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини