Вдигат заплатите на учителите

Средната работна заплата на учителите ще бъде увеличена през 2014 година от 720 на 778 лева. Това обяви председателят на синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й заплатите на младите учители също ще бъдат увеличени през тази година, като заплащането на младите кадри ще скочи от 500 лева на 550 лева. Такева посочи още, че увеличението на заплатите на учителите е в пакета с мерките за привличане на младите хора да стават преподаватели. Тя подчерта, че се очаква през тази година да скочи и единния разходен стандарт за студентите, които се обучават в педагогически специалности.

По думите на Янка Такева представители на синдикатите имат уверението на премиера Пламен Орешарски, че средната учителска заплата, както и заплатите на младите учители, ще бъдат увеличени през 2014 година.

„Голямата тенденция е с бюджет 2014 да имаме увеличаване на началната работна заплата на младите специалисти при не по-малко от 550 начална работна заплата - това е уговорката. В момента гоним една средна брутна работна заплата, която да бъде през 2014 г. от 778 лева. В момента е някъде около 721 лв.", заяви Такева.

Тя подчерта, че поради липсата на млади учители в училищата, преподавателите над 65-годишна възраст са принудени да работят, защото няма кой да ги замести, след като се пенсионират.

„В момента младите учители са някъде около 2,98% или 2997 човека. Над 1850 учители са над 65-годишна възраст", допълни тя.

Според Янка Такева платените стажове и по-добрите условия ще мотивират повече студенти да записват педагогически специалности.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини