Златанова: Доволна съм от това, което виждам в доклада на ЕК

Както обикновено, докладът на Европейската комисия за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка е обективен, точен, неполитизиран по никакъв начин и е много професионален, каза пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова.
Аз съм доволна от това, което виждам в доклада,
защото по него може ясно да се напише план за действие, което ние ще започнем веднага, добави тя.
На специално заседание с Висшия съдебен съвет ще обсъдим мерките, които той трябва да предприеме; редица тенденции са тръгнали в правилна посока, каза Златанова.
"Няма как да не отбележим, че в доклада се отбелязва липсата на намеса на изпълнителната власт в съдебната власт - констатацията, че това е прекратено
означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база,
в която основни демократични принципи не бяха спазвани", каза още тя. Според нея повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации са за целия период от 18 месеца.
Докладът на ЕК е обективен и точен,
заяви и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
По думите му констатациите в доклада трябва да се разглеждат като възможност да се фокусираме в правилната посока, в която трябва да се вложат повече усилия.
Готови сме и веднага започваме да работим по "екшън план", който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък, заяви Йовчев.
Той изрази задоволство, че е отчетена положителна тенденция и са отчетени усилията положени в последните шест месеца. Скоро ще можем да се похвалим, че отчетената положителна тенденция дава конкретни резултати и че имаме сериозен напредък, каза още вицепремиерът.
Йовчев каза в отговор на въпрос, че
постигнатите резултати от проекта БОРКОР не са задоволителни.
Работи се по проект за въвеждане на система, чрез която ще могат да се откриват системни грешки при борбата с корупцията и това ще допринесе съществено за предприемане на конкретни мерки за отстраняването им, коментира вицепремиерът.
По думите му предстои в най-близко време този инструмент да бъде приет и да заработи. Резултати могат да се очакват до месец, месец и половина. Изразходвани са доста средства, без обществото да има конкретна полза от това, коментира още Йовчев.
По думите има идея на това звено да се възложат и други функции, така че то да стане аналитично, с по-широк обхват по отношение на дефиниране на рискови фактори на управлението, на сигурността, както и за предлагане на механизъм за решаването им.
Новият ръководител на звеното Бойко Великов, предполагам, в кратък срок ще успее да постигне по-добри резултати и ще успее да предложи промени за по-висока ефективност, добави министърът.
По отношение на ДАНС
Йовчев отбеляза, че стъпките, които в момента ръководството предприема са в правилна посока.
В отговор на въпрос вицепремиерът заяви, че "в никакъв случай "екшън планът" няма да включва като цел ние да извадим един висш политик или държавник, да успеем да проведем едно успешно разследване и да го вкараме в затвора".
Това, което ще заложим в "екшън плана" е системен подход, добави министърът. Планът няма да се пише от един човек. Това ще бъде колективен труд на всички, които имат отговорности и правомощия по целия този процес, каза Йовчев.
Мерките по границата с Турция дават резултат
и от началото на годината през нея са минали само 50 нелегални емигранти, каза министърът.
Все повече държави които имаха резерви към строежа на преградното съоръжение там, вече разбират нашата позиция, допълни той. Изграждането на мрежата ще позволи от границата да бъдат оттеглени повече командировани полицаи, смята министърът.
Критериите за влизането в Шенгенското пространство не са предложени от България, но
нашата страна ги е изпълнила,
коментира още Йовчев.
"На заседанието на Съвета за правосъдие и вътрешни работи, което започва утре в Атина, България няма да поставя проблема с Шенген - там ще има други акценти. Ако преминем от експертни критерии за членство в Шенген, които са измерими и ясни, към политически - доста по-размити и неясни, то това за мен е грешен подход и може да удължи процеса до безкрайност и да размие границите от това, което се очаква от България", каза още той Йовчев.
"На едно от последните заседания на Съвета за правосъдие и вътрешни работи България и Румъния направиха съвместна декларация и ще продължим в тази посока - ние считаме, че направеното през последните месеци и с този изключително силен имиграционен натиск върху страната ни показва на практика, че
всички опасения на страните-членки са били напразни.
По експертни оценки българо-турската граница е най-натоварената в целия ЕС", заяви министърът.
Той не се обвърза със срокове, в които страната ни може да очаква приемане в Шенген, но посочи че е оптимист за този процес.
Присъединяването ни не зависи само от България, добави обаче Йовчев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини