Стартира напреварата на общините за пари от бюджета

Ремонт на училищни дворове, дострояване на детски градини, реконструкция и строеж на нови улици и всякакви други общински идеи вече са претворени в проекти, които ще се състезават във фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

Стартът на напреварата за средства от бюджета вече е даден. Кой ще спечели и кои местни управи ще могат да си набавят суми за обектите, за които не са могли да се преборят от еврофондовете, ще стане ясно в края на януари. Тогава ще бъде обявен списъкът с първите одобрени проекти, съобщи финансовия министър Петър Чобанов.

„Удовлетворени сме от това, че в дейността по постановлението, с което стартира фондът, са отразени нашите бележки”, коментира за Kmeta.bg изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. В становището, което НСОРБ са дали на финансовото министерство са били заложени предложения за съотношението между общинските и министерските проекти, тъй като държавните пари ще се разпределят както за местната, така и за централната власт. „Удовлетворени сме и от това, че съотношението 70 към 30 в полза на общините е отразено”, допълни Чавдарова.

„Що се касае до обективните критерии за оценка, вероятно те ще са по-обективни от досегашното традицонно, през годините, раздаване на пари на парче”, коментира още изпълнителният директор на сдружението. Според нея, крачка напред е и това, че представител на НСОРБ ще присъства в Междуведомствения съвт и неговият глас ще се чува при одобряването на проектите.

Съветът ще утвърди методика на оценяване. „Важното е, подходът да е еднакъв към всички общини, тъй като част критериите трудно могат да се оценят количествено. Но, при всички случаи, кандидатстването за финансиране от фонда, е крачка напред към обективност, към равен подход, а не както преди, да се дават пари на пет, на десет общини, без да е ясно защо точно те са избрани”, категорична е Чавдарова . Според нея, сега е важно да се подадат качествени проекти с добри резултати, а след това, на втория етап ще се правят оценки.

Преди да влязат в Междуведомствения съвет, проектите ще минават през областните управители. Те няма да могат да връщат проекти, но ще обясняват правилата и детайлите, както и ще отсяват значимите проекти.

За да се осигури равнопоставен подход от областните управители, НСОРБ помоли общините да изпращат копие от първата страница на апликационните си форми и на сдружението. Анализът на тази информация пък ще помогне на председателя на УС на НСОРБ при участието му в Междуведомствения съвет, за класиране на проектите.

Ще има и два отделни режима за подбор на проектите на общините и тези на министерствата. Първите минават през две фази на предварителен подбор и селекция през областните управители, а след това през Междуведомствения съвет. Проектите на министерствата пък ще се одобряват от финансовия министър и ведомството му. Крайното решение и за двата вида, обаче, е на правителството.

Вече е ясно, че местната власт ще получи 350 млн. лв., а централната – 150 млн. лв. от общо 500-те млн.лв в новата инвестиционна програма. За финанасирането на общинските проекти е сложен и таван от 15 млн.лева, а за министерските – 30 млн.лева.

Печеливши ще са идеите, които гарантират заетост. С това правителството иска да задвижи местните управи, в които има висока безработица. Бързият растеж е другият критерий, по който ще се класират кметските проекти. Един от секторите, който предполага бърза принадена стойност е туризмът. Промишлените зони, бизнес паркове и логистични центрове ще са също в обсега на печелившите предложения. Въпреки, прокламирания равен достъп до фонда, акцент ще бъде поставен върху най-бедния регион в ЕС – Северозападния.

Три проекта на обща стойност 22 млн. лв. е подготвила Столичната община за кандидатстване във фонда. Първият от тях е свързан с транспортната инфраструктура, а останалите два – с образователната. Един от най-важните проекти е осигуряване на транспортния достъп до сградата, известна като военното НДК, където ще бъде преместен Софийският районен съд. Проектът е за 7 млн.лева и предвижда трамвайната линия да бъде изместена и да се изгради връзка с бул. "Скобелев". Другите предложения на софийското кметство са за разширения на детски градини и ремонт на осем училищни дворове.

„Проектите на община Бургас са съизмерими по брой жители, спрямо останалите общини. Един или два от проектите може да бъдат отложени за финансирани през следващите години при условие, че продължи политиката по осигуряване на този фонд за икономически растеж всяка година” заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Той уточни, че предложените проекти могат да се изпълнят в рамките на една година, ако няма много обжалвания, които бавят процедурите.

Община Габрово, която е реализирала много проекти с финансиране от еврофондовете, също ще кандидатства за държавни пари. Областният управител Николай Григоров е посочил, че няма пречки местната управа да получи пари за водния цикъл, който се финансира по оперативна програма, но за допълнителни дейности ще трябва да тегли кредит.

С три проекта за около 11 млн.лева ще се състезава във фонда и община Враца. Кметството в Созопол пък е подготвило цели девет проекта. „Един да стане, ще сме доволни”, коментира кметът Панайот Рейзи.

Източник: http://www.kmeta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини