Производители искат да продават до 10% от тютюна си без акциз

Тютюнопроизводители поискаха законодателни промени и да имат право да продават до 10% от продукцията си под формата на нарязан тютюн. Според предложението върху това количество няма да се начислява акциз, съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов пред Нова телевизия.
И днес протестите на производителите в село Вълкосел продължават. Родителите не пускат децата си на училище и детска градина с мотива, че нямат достатъчно средства. Обвиненията им са към държавата, която не може да реши проблемите на хората.

Тютюнопроизводителите увериха, че няма да продават своята продукция при сегашната изкупна цена от 5 лева. Те настояват за цени от 10 лева за килограм.
Припомняме, че в петък земеделският министър Димитър Греков съобщи, че правителството няма да обяви минимална изкупна цена на тютюна. По време на изложението "Зелена седмица" в Берлин той коментира, че разбира проблемите на производителите, но държавата не може да се намесва в пазарната икономика.
"Трябва да има договорни отношения между изкупвачите и производителите. Държавата трябва да определи фирмите, които ще изкупуват тютюна в нашата страна. Трето, трябва да има ясна и точна картина на производителите, които ще произвеждат и парите, които се отпускат под формата на субсидии, да отиват именно при тези, които произвеждат тютюн", обясни земеделският министър.
Това е промяна в позицията на министъра, който в началото на месеца заяви, че при изкупуването на тютюна трябва да има регулации, които да включват минимални изкупни цени, както и начален и краен срок за изкупуване на продукцията.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пък проверява за за наличие на картел между изкупвачите на тютюн.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини