Кога телемедицината ще навлезе в доболничната спешна помощ у нас?

Предвестника на телемедицината на тестове в Кърджали

Екипите на спешна помощ често обслужват пациенти, които или са в животозастрашаващо състояние, или много лесно могат да преминат в такова. Спешните медици ежедневно рискуват живота си за да закарат живи пациентите от отдалечени филиали, разчитайки само на опита си да лекуват и карат бързо по разбитите пътища. Поради липса на алгоритми за работа, би било полезно мобилният екип да има връзка с лекар в Регионалния координационен център/РКЦ/ на Центъра за спешна медицинска помощ/ЦСМП/ , лекар от Спешното приемно отделение/СПО/, или лекар в специализирано отделение и въз основа на жизнените показатели на пациента да получи точни указания как да го стабилизира и да му даде шанс да стигне жив до здравно заведение.

41 ФСМП, които представляват 1/5 от филиалите за спешна медицинска помощ/ФСМП/ в страната към момента се обслужват от медицински специалисти: медицински фелдшери, сестри и акушерки. Тези ФСМП се намират на разстояние 20-130 км до най- близката болница. Едни от най-отдалечените са ФСМП Сатовча, Якоруда, Малко Търново, Банско, Сапарева Баня, Главиница, Котел, Доспат, Болярово, Ивайловград, Тополовград, Маджарово, Върбица, Каолиново. Те се намират на повече от 30 мин. път до най-близката болница и са в райони с труднопроходими пътища, особено в зимни условия. Не са редки и случаите, когато поради липса на лекари долекарски екипи транспортират пациенти в животозастрашаващо състояние от областна болница до университетска болница на повече от 100 км разстояние. При лошо работещите комуникации на спешна помощ, медицинските специалисти срещат трудности при диагностика, стабилизиране и транспорт до болница на истински спешни пациенти в животозастрашаващи състояния.

         Апаратите за телемедицина позволяват в реално време предаване на информация за състоянието на пациента до лекари, които са в здравно заведение, в спешно приемно отделение или в районна координационна централа на ЦСМП. Жизнените показатели, които се регистрират и предават чрез апарата за телемедицина са: 12-канално ЕКГ; насищане на кръвта с кислород и въглероден двуокис; артериално налягане; термометрия, както и предава извършването на дефибрилация и ефекта от нея. Преносът на данни се осъществява чрез интернет връзка, която може да предаде сигнала в комуникационно- информационната система на спешна помощ и болничната информационната система на всяка една болница, както и до смартфона на всеки един лекар, свързан със системата.

Телемедицината позволява участие на лекар-специалист от разстояние при диагностика, стабилизиране и транспорт на пациенти от всички възрасти при всички спешни състояния. Например спешните кардиологични състояния при деца са рядкост, но са истинско изпитание за педиатри и детски кардиолози, а за спешните медици са нечовешка отговорност за живота на едно дете. С помощта на телемедицината спешният екип може в реално време да се свърже със специалист, който да дава точни указания за действиятя му, следейки показателите за състоянието на сърдечната дейност и дишането на пациента в реално време. Голям проблем при спешността са пациентите с политравма, защото те са непредвидими и състоянието им може много бързо да се влоши. При връзка с травма-център чрез апарата за телемедицина, специалистът от болничната помощ, може да даде ценни указания за вида на вливанията, за ранна интубация, за кръвоспиране, или за торакоцентеза при животазастрашаващ пневмоторакс. Не са редки случаите на усложнени раждания, при които консулт с гинеколог би спасил живота и на майката и на новороденото. Телемедицината може да ни е полезна при състояния на дихателна и сърдечна недостатъчност, нарушения на съзнанието, възникващи при сърдечносъдови, мозъчносъдови заболявания, кървене от гастроинтестиналния тракт, отравяния, изгаряния, удавяния, различни шокови състояния. При животозастрашаващо състояние никога не е излишно още едно по-компетентно мнение и колкото повече медици се борят за живота на спешния пациент, толкова по-голяма е вероятността той да оцелее.

Защо да не бъдат въведени апарати за телемедицина и у нас при положение, че расте броят на долекарските екипи в доболничната спешна помощ? Защо не се увеличи шансът на пациента, отдалечен от болница да достигне жив до нея, обгрижван в реално време от спешен екип  и болничен лекар-специалист. Това гарантира на пациента навременна лекарска помощ, а на екипа – по-качествена помощ и споделена отговорност с по-опитен лекар. Телемедицината е една от изявите на модерната спешна медицина по света. Тя присъства в линейките на всички европейски държави. С нея са оборудвани и 600 линейки в Румъния. Преди дни стартира 6-месечен пилотен проект в ФСМП Ардино, като апаратът КОРПУЛС 3, е свързан както с РКЦ на ЦСМП Кърджали, така и с болничната информационна система на МБАЛ Кърджали за връзка със СПО, клиниките за анестезиология и реанимация и кардиология.

Защо този пилотен проект не прерастне в телемедицинско обслужване на 41 филиали на спешна помощ, в които няма лекари?

Д-р Десислава Кателиева,председател на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини