16 °C

Яшар Шабан,еталонът за толерантност в българския етнически модел

Яшар Шабан

В навечерието на 2014 г. ни напусна една емблематична фигура за Българския етнически модел.Отиде си един от депутатите във Великото народно събрание,двигателят на изследванията на малцинствата,зам.-омбудсман на републиката Яшар Шабан.Когато го загубиха много от неговите съпартийци оцениха колко голям бе той.И се преклониха пред паметта му на честването на създаването на първата структура на партията в Кърджалийско.

Яшар Шабан е емблематична фигура за ДПС . Смятат го за непослушното момче на младата партия. Винаги се е отличавал със самостоятелност във вземането на решенията в организация с желязна дисциплина. Кариерата му е белязана от възходи и сривове. Дължи ги на съпартийците си.

Политическия му възход започва с летящ старт. Става заместник-председател на ДПС и дясна ръка на Ахмед Доган при основаването на партията през 1990 г. Със Сокола обикалят страната за да създават структури. Участва в предизборната кампания за Великото народно събрание през същата година. Отличава се като добър оратор и организатор. Още тогава мнозина го виждат като алтернатива на Доган. Започват интригите.

Яшар Шабан е избран за депутат във Великото народно събрание от Кърджалийския многомандатен район.Той смята, че в парламента ще може да осъществи вижданията си за защита на човешките права и свободи. Като всеки млад човек счита, че политиката е правене на добро.Възприел го е от своята майка.

Големият хаир, който прави е свързан с изработването на Конституцията на страната. Той внася предложението за днешния член 4 в глава 2, който регламентира правото на самоопределение, право на свободно изповядване на религията, на култура и език на българските граждани. Това става в момента, в който конституцията ще се гледа на второ четене.По настояване на Доган депутатите от ДПС напускат пленарна зала. Те се солидаризират със СДС,които намират много кусури в готвения основен закон на държавата и са обявили гладна стачка пред парламента.

Яшар Шабан обаче се връща в Народното събрание за седмица. По правилник текстът предложен от него не може да се гласува, ако не присъства в пленарна зала. На карта са заложени основните искания на ДПС. Мнозина от съпартийците на Яшар го насърчават да влезе в залата. Други обаче са против.

Така член четвърти от конституцията се оказва крайъгълен камък за кариерата на депутата. Той изпада в немилост. Предлагат му да се оттегли от голямата политика и да се кандидатира за кмет на Кърджали. Той отказва. Следва заседание на Централния съвет на ДПС. Враговете му надделяват с един глас. Яшар Шабан е обявен за немирникът в ДПС. Замразено е членството му в партията,както и позициите му на зам.-председател на Централния съвет и на Парламентарната група.

Не сме се карали с Ахмед Доган. Тези, които се обявиха срещу мен след време излязоха доносници на Държавна сигурност. Явно не бях удобен за бившите комунистически тайни служби, сподели преди време Яшар Шабан.

Той се прибира в Кърджали и започва работа като нощен възпитател в Родопския пансион. Мнозина се отдръпват от него. Има и такива обаче които му подават ръка.

Отминали са изборите за кмет на Кърджали през 1991 г. Те са спечелени от кандидата на ДПС Исмет Саралийски. Търсят човек с опит за негов заместник. Яшар има поглед върху временната управа, която е работила до изборите. Като депутат той е бил в една комисия с Нора Ананиева и Александър Томов, които предлагат социалиста Милан Миланов за временен кмет на Кърджали. Сега идва ред на Яшар да влезе в общината. Той е един от хората, които работи за сближаване със СДС в Кърджали. Водят се разговори с тогавашния лидер на седесарите Благой Калъмов. В Белия кораб,както в Кърджали наричат сградата на общината, влизат “сините” Светлозар Славов и Петър Бояджиев. Пребиваването им в екипа на Исмет Саралийски е краткотрайно. След разрива на СДС и ДПС на централно равнище през 1992 г., сините членове на кметския екип са оттеглени. Яшар Шабан е единствен зам.кмет повече от три години.

Мнозина от съпартийците му го насърчават да се кандидатира за кмет. Ползва се с сериозна подкрепа в местните съвети. Стига се до гласуване дали той или Расим Муса да бъде кандидата за кмет на ДПС през 1995 г.Губи с един глас.

Расим Муса печели вота. Социалистите обаче обжалват изборния резултат. Яшар Шабан е временен кмет докато вървят делата. Подава оставка, когато Темида отсъжда в полза на ДПС.

През 1996 година създава общинската фирма “Фарма-Кърджали”. След това става директор на Аптечно управление.

По това време набира скорост неправителствения сектор. Благотворителността на големите международни донори се оказва привлекателна за много идеалисти. Шабан иска да бъде нужен, както се пее в популярния хит на Боб Дилан. Той влиза в фондацията Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия заедно с президента Желю Желев, експертите Антонина Желязкова и Михаил Иванов, бившия външен министър Иван Станчов. През 1996 г. се отваряят вратите на Отворено общество. Той е в ръководството заедно с „синия шаман“ Евгени Дайнов. През 1999 г. създава най-силното гражданско сдружение в Кърджали-Центъра на неправителствените организдации. Работи в Микрофонда, който отпуска средства за много малки проекти в региона.

През 2006 г. се връща като нощен възпитател в Родопския пансион.

През последните години съдбата се обръща срещу него. Първо се разболява съпругата му Файме. Тя винаги е била човекът, който го е подкрепял в кариерата и политиката. Тежко изживява това, че съпругът й е в немилост. Той също закъсва със здравето. Трагичното обаче е, че в катастрофа загубва любимата си дъщеря.

Родопският пансийон винаги е бил трамплин за мен. Оказа се че не съм забравен. Предложиха ме за зам.-омбудсман на републиката, разказва в едно свое интервю Шабан.

Той има предварителен разговор с тогавашния омбудсман Гиньо Ганев. Обиграният политик пита Шабан дали е бил агент на Държавна сигурност за да не се петни името на институцията. Ако имах досие сега щях да бъда предложен не за зам.-обмбудсман,а за зам.-председател на парламента, отговаря му кърджалиецът.

Яшар Шабан е в своята стихия. Отново се занимава с права и свободи. Според официалното определение институцията омбудсман е обществен посредник между властите и гражданите. Според виждането на Шабан обаче тя е преди всичко обществен защитник на гражданите.
Затова той и отговаря за връзките с неправителствените организации и обществените посредници в страната. Опитва се да се съобразява с волята на своя шеф. Но не отстъпва когато има мнение по даден въпрос. Затова е включен с видни прависти в Консултативния съвет по конситуционни въпроси към омбудсмана.

След приключването на мандата се връща в Родопския пансион в Кърджали.Тук се и пенсионира.

Яшар Шабан е роден е през 1952 г. Тръгнал е от селцето Стар Читак. Завършил е учителския институт в Кърджали. Дипломира се във филологическия факултет на университета в Шумен. Работил е като учител в Разград и Шумен.

Произхожда от многодетно семейство. Има петима братя и сестри. Всички са се изселели в Турция.

Много пъти се питаме с жена ми, какво би станало с нас, ако бяхме заминали за Турция.Малката ми сестра която емигрира последна заработи две жилища. Децата и завършиха престижни университети.

Струваше ли си да реализирам идеите си в политиката и каква бе цената която платих се пита се в реторичен въпрос приживе пред медиите “немирникът” в ДПС.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини