16 °C

Адвокати:Преждевременният старт на делото за трезора в Кърджали е прокурорска мечта

Въвеждат Мегера в съда

Година след старта на разследването на кражбата от обществения трезор в Кърджали окръжният прокурор Светлозар Лазаров обяви, че делото ще влезе в съда през февруари т.г. Адвокати, поели защитата на трима от обвиняемите обаче изразиха недоумение от огласените срокове и ги обявиха за технологично невъзможни, предаде кореспондентът на БГНЕС. Адвокат Ивана Бръмбарова от Кърджали и двама нейни колеги от столицата са ангажирани със защитата на трима от общо петимата обвиняеми, материалите от разследването са събрани в 33 тома. Тя и колегите й са отправили искане към наблюдаващия прокурор Желязко Стефанов да им бъдат предоставени ксерокопия от определени материали по делото, но им е отказано, а мотивите все още са неизвестни. „Това е нарушаване на правото на защита, защото прокурорът ще влезе в съдебната зала с всички материали, ами ние какво ще правим там? Разследването е в събрано в 33 тома, всеки от който средно с по 150 листа, всичко това трябва да се чете под лупа, до момента за 5 дни съм прегледала едва 11 тома. Значи ли, че вече е решено наблюдаващият прокурор да не уважи исканията ни след пълното запознаване с материалите?”, запита адвокат Бръмбарова.

Тя уточни, че няма технологично време за запознаване с материалите по делото, за да влезе то в съда през февруари и изрази опасения, че по този начин окръжният прокурор предрешава делото. Още повече, че и колегите й в София нямат достъп до 33-те тома. Според нея при всички случаи защитата на петимата ще има искания по воденето на разследването, които ще отидат при наблюдаващия прокурор Желязко Стефанов. В тридневен срок той трябва да се произнесе уважава ли ги или не. „Ако той уважи дори и малка част от исканията ни, това означава, че разследването продължава и когато то приключи, ние отново трябва да се запознаваме с материалите. Буди недоумение фактът, че прокуратурата бърза да вкара делото в съда, без да знае какви искания ще постави защитата. Излиза, че нещата се предрешават, което е нарушение на правата както на защитата, така и на обвиняемите”, коментира Бръмбарова.

Тя подчерта, че разследването трае точно една година след инцидента, а на защитата се отнема правото да се запознае с материалите по него. Тъй като са отказани копия от по-важните материали, Бръмбарова била принудена да ги чете в стая в дирекцията на МВР и да си води записки в тетрадка, под строгия надзор на разследващия полицай. Тя разполага с мини-скенер, но не й е дадена възможност да преснима материалите и после да работи по тях. Адвокат Бръмбарова изрази възмущение и по повод на заявката на окръжния прокурор Лазаров, че той ще иска най-тежкото наказание. „Не е той прокурорът, който наблюдава делото, а районният Желязко Стефанов ще иска присъди. Престъплението е квалифицирана кражба по член 195 от НК, не е въоръжен грабеж и не е обир, не е тежко престъпление. Тежко е делото, защото материалите от разследването са в 33 тома, а ние сме възпрепятствани да ги проучим”, коментира юристката. Тя посочи, че щетата, нанесена от бандата на Мегера е в размер на 4 500 евро, а в момента е ангажирана с крадец, на който плячката от обирите на апартаменти в Кърджали е за 18 000 лева.

БГНЕС припомня, че на 4 януари 2013 г. полицията в Кърджали задържа един маскиран, но изпусна 5 похитители на единствения частен трезор в града. Черен джип BMW, 4 500 евро, пистолет с патрони, маска и 37-годишният Слави Магеров в полицейския арест в Кърджали – това бяха „трофеите” на автопатрулите от същата нощ минути след полунощ, когато бе предотвратен опитът за обира. Престъпната група от общо 6 маскирани мъже се разбягала, когато алармената система на трезора се задействала и само след минута автопатрули обградили района. Магеров обаче не успял да се отскубне и бил заловен, както си бил дегизиран с маската на главата и с ръкавиците. При разпръскването си обирджиите изхвърлили 4 500 евро и изоставили джипа на паркинга в задния двор на сградата. От автомобила бяха иззети пистолетът с патроните и маската. Общо 32 касети в трезора се оказаха разбити, само в една от тях е била на съхранение сумата в евро, останалите са били празни.

След нападението на трезора бяха образувани две досъдебни производства – за грабеж след неутрализиране на охраната и за опит за квалифицирана кражба чрез разрушаване на охранителни прегради и използване на технически средства. Обвиняемите са 5-има – Славчо Магеров-Мегера, Хубен Митев, Явор Воденов-Циката, Росен Драгомиров-Синдбад и Валентин Кирилов-Пуйката. Мегеров е ангажирал столичния адвокат Мариана Тодорова, а Митев – софийския Димитър Марковски, както и Елисавета Пенчева от Кърджали. Последните трима са от Перник и разчитат на защитата на адвокатите Ивана Бръмбарова от Кърджали и Асен Михайлов, и Иво Найденов от София. Първоначално обвиняемите бяха задържани под стража, впоследствие след различно продължили престои в ареста мярката им за неотклонение беше променена в домашен арест. Преди два месеца по искане на Бръмбарова прокуратурата отново я промени и след парични гаранции Циката, Синдбад и Пуйката са на свобода. Макар обвиняемите да са ангажирали топ-адвокати за защитата си, прокуратурата им е осигурила и резервни в случай на шиканирано процесуално поведение на титулярите по отношение на делото.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини