Тютюнопроизводителите се обявиха за диалог с търговците на тютюн

Недоволството на тютюнопроизводителите

Националната асоциация на тютюнопроизводителите се обяви за диалог с търговците на зелено злато.Тя разпространи декларация в която призовава фирмите търгуващи с тютюн да седната на масата за преговори и да договорят изгодни и за двете страни мерки за спасяване на отрасъла.Публикуваме декларацията в пълнота:

ДЕКЛАРАЦИЯ - ПРИЗИВ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДИАЛОГ 16.01.2014 г

Във връзка със създалата се ситуация на забавяне на изкупната кампания на ориенталски тютюн от реколта 2013 г., намалените изкупни цени и липсата на яснота и предвидимост в сектора, които породиха спонтанните протести на тютюнопроизводителите в различни региони на страната, НАТ-2010 се обръща към всички фирми, изкупуващи и/или преработващи тютюн в България с призив за диалог.

Диалогът ще има за цел координиране на съвместните усилия на заинтересованите страни в сектор тютюн за постигане на разбирателство относно осигуряване на всеобхватна и оптимална среда за развитието и бъдещето на тютюнопроизводството в България.

I. Отн.: Законодателни промени

НАТ-2010 счита, че въведената либерализация в сферата на изкупуването и търговията със суров тютюн в България е в съответствие с принципите на свободния пазар и конкуренцията в ЕС, в резултат на което през последните няколко години се наблюдава общо повишение на средните изкупни цени на тютюна, както и пълното изкупуване на всички количествата произведен тютюн на територията на страната. Същевременно с това НАТ-2010 отчита, че пълната либерализация доведе до липса на предвидимост и сигурност за тютюнопроизводителите, както и до невъзможност за поддържане на база-данни за произведените и изкупени количества тютюн по сортови групи: Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния. Такава база-данни от своя страна е необходима за аграрни анализи и планиране, както във всички сектори, така и в тютюневия, който е от ключово значение за България в икономическо и социално отношение.

В тази връзка НАТ-2010 предлага за обсъждане и постигане на споразумение по следните предложения за законови промени:

  1. С цел осигуряване на ненамеса на държавата в свободните пазарни и търговски взаимоотношения между фирмите и тютюнопроизводителите, предлагаме и на двете страни да се вменят задължения и отговорности към неправителствения сектор/оторизирана браншова организация в сектора, каквато е НАТ-2010/, по подобие на други страни в ЕС/напр. Гърция/.

  2. Създаване на регистър на тютюнопроизводителите в страната, в който да се съдържа и информация относно разсадени площи с тютюн по сортови групи, както и продадени количества тютюн по стопански години.

  3. Въвеждане на задължителна регистрация и създаване на публичен регистър на всички фирми, извършващи дейности по изкупуване на тютюн на територията на страната, като публичният регистър да се поддържа от браншовата организация и от Държавен Фонд „Земеделие".

  4. Въвеждане на изискване към фирмите за предоставяне на информация за всички сключени договори стютюнопроизводителите и съответно въвеждане на изискване към

тютюнопроизводителите за сключване на не повече от един договор за продажба на едно и също количество тютюн от съответната реколта според засетите площи. Информацията за сключените договори да бъде съхранявана в публичния регистър.

5. Фирмите и тютюнопроизводителите да предоставят данни за произведените и

изкупени/продадени количества тютюн. В задълженията на браншовата организация да бъде включено консолидирането и съхраняването на данните по години, видове, типове тютюн, както и осигуряване на наличност на данните в публичния регистър.

II. Регулаторни промени, произтичащи от Европейската Директива за тютюневите изделия и от РККТ

НАТ-2010 изразява своето становище и опасения, които многократно са повтаряни през 2012 г. и 2013 г. пред всички национални и европейски институции, че мерките за контрол на тютюна и тютюневите изделия, налагани в рамките на прегледа на Директивата за тютюневите изделия и изготвянето на Насоките за прилагане на Рамковата Конвенция за контрол на тютюна, ще окажат негативно въздействие върху търсенето на определени тютюни, отглеждани в България. Напомняме принципа на „скачените съдове" и позицията на НАТ-2010, че поради намерението на ЕС за въвеждане на ограничения в Директивата за тютюневите изделия за използване на добавки в тютюна и тютюневите изделия, нужни за производството на традиционни тютюневи блендове, производителите на тютюневи изделия са ограничили своите заявки към фирмите за Ориенталски тютюн и тютюн от сорта Бърлей или са в режим на изчакване, поради неясноти как ще изглежда т.нар. „приоритетен списък на добавките". Той тепърва предстои да бъде създаден и приет в рамките на периода на транспониране на Директивата в местните закони на страните-членки. Това неминуемо води до намалено търсене на тези два вида тютюни. Случващото се в България с поведението на фирмите, изкупуващи тютюн, е първият явен сигнал за това, за което НАТ-2010 многократно предупреждаваше. В тази връзка НАТ-2010 се обръща към фирмите, изкупуващи тютюн, с конкретен въпрос и настоява да получи отговор, който би разсеял съмнението на тютюнопроизводителите за задкулисни споразумения и договорки за късното стартиране на изкупна кампания на реколта 2013, както и за намалените изкупни цени в сравнение с предходни години.

ВЪПРОС: Молим Ви да ни информирате дали забавата на изкупната кампания и намалените изкупни цени се дължат на намалени заявки към Вас за Ориенталски тютюни и тютюн от сорта Бърлей от страна на производителите на тютюневи изделия. Ако има такова забавяне на заявките към ВАС, моля да споделите Вашите предположения - дали това се дължи на предпазливост и несигурност за нужните количества тютюн в бъдеще, породени от новите регулации, ограничаващи използването на добавки при обработката на тютюн и тютюневи изделия.

Имайки предвид, че срока за въвеждане на приоритетния списък е две години от влизане в сила на Директивата, същото ще се повтори и през изкупните кампании на тютюн от реколти 2014 г. и 2015 г.

НАТ-2010 призовава фирмите, изкупуващи тютюн, за прозрачност и откритост и за провеждане на диалог по горепосочените предложения и по поставения въпрос с цел постигане на яснота и разбирателство по възникналите проблеми в сектора.

Национална асоциация на тютюнопроизводителите

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини