5000 пчели с проследяващи устройства

Глобалната пчелна популация намалява в последните години и учените усилено се опитват да разберат причините за това опасно явление, пише CNET.

Има няколко възможни обяснения за внезапното изчезване на пчели работници от семействата – използването на пестициди, наличието на паразити, недохранване или болест. Учените анализират всички възможности, както и съчетанието на различните причини, но все още нямат сигурен отговор.

Австралийски изследователи изпробват нов подход за разбиране на феномена. Екипът, ръководен от Пауло де Суза, прикрепя малки сензори към гърба на пчели, за да наблюдава движението им.

„Пчелите играят изключително важна роля във всекидневния ни живот”, казва де Суза. „Около една трета от храната, която консумираме е зависима от опрашаването, а това е безплатната услуга, извършвана от тези насекоми. Скорошно изследване показва, че пчелите са помогнали за увеличаването на реколтата на един от сортовете фасул със 17 процента. Познанието за пчелите може да позволи на фермерите да управляват стопанството си, използвайки ги за увеличаване на продуктивността.”

Повече от 5 000 пчели в Австралия вече са оборудвани със сензори, които измерват всяко тяхно движение. Данните ще се записват и събират и така учените ще могат да конструират четириизмерен модел на поведението и движенията им. Изследователите искат да разберат до какво се докосват пчелите, за на намерят обяснение за промяната на поведението и изчезването им. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини