Супермодерен апарат спасява хората от Кърджалийско от инфаркти

Д-р Атанас Митков

Супермодерен апарат, който може да спаси стотици животи при инфаркт ще бъде тестван в Центъра за спешна медицинска помощ. Той ще се използва от екип на линейка от Ардино. Апарата е противоударен и пригоден за работа в тежки условия. Носи названието „Корпулс” и е предоставен от софийската фирма „МедСис”.Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков.

Умната машинка прави пет неща в реално време:кардиограма,мери насищането на кръвта с кислород, сърдечната чистота, дихателната чистота и кръвното налягане. Тя е комбинирана с дефибрилатор. Има възможност и за външен пейсмейкър.

„Корпулс” предава чрез безжичен сигнал в базовата станция на координационния център в ЦСМП в Кърджали. Информацията е достъпна до кардиологичното отделение, ОАИЛ и спешното приемно отделение, каза още д-р Митков.

Това е бъдещето на спешната медицина за филиалите на ЦСМП, където няма лекари.В Румъния с този апарат са оборудвани 600 линейки ,подчерта д-р Митков.

Апаратът ще бъде представен пред медиите утре в ЦСМП.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини