Трима от най-устатите в парламента са от Кърджали

Димчо сразява с порой от думи

Димчо Михалевски е един от най-устатите депутати от БСП, но това все остава някак си встрани от вниманието на медиите. Може би защото той повежда битки само по строго определени казуси, които изискват все пак някаква специализация: незаконно строителство, пътища, води, регионално развитие. Истината е, че той е в състояние да удави опонента си в порой от аргументи и да го срази напълно, за да прокара някаква промяна в закона. Но по същество тези батални сцени по-често се развиват в комисиите, отколкото в пленарна зала. 
Михалевски е например известен с това, че може да развива един аргумент в продължение на около 20 минути. Също толкова понякога му отнема отговорът на един въпрос на журналист, стига депутатът да счита, че е важен.

Още преди да се съставят постоянни комисии в това Народно събрание например, Михалевски реши да спаси от събаряне незаконните постройки в рибарското селище Ченгене скеле в Бургаско. И внесе въпроса за отмяна на заповедите за разрушаване във временната комисия по парламентарния правилник. Но се увлече и въпреки многочасовите дебати засега не успява да прокара отмяната. Неуспехът обаче не го смути и на бърза ръка през следващите месеци написа няколко закона, които успя да прокара. Нека някой да каже, че БСП няма нужда и от такива като него.

Местан - виртуозният оратор

“Балканският полуостров е натоварен с много историзъм и в този смисъл погледът назад към историята, боравенето с историческите факти, когато става въпрос за съвременната им интерпретация, е въпрос на политическа отговорност и на пределна прецизност”. Цитатът е произволен, но няма как да се сбърка авторът, когато словото е произнесено от трибуната на парламента - това е лидерът на ДПС Лютви Местан.

И политически съмишленици, и опоненти, дори враговете му, не могат да отрекат, че Местан е сред най-добрите оратори в родната политика. Няма изследване на парламентарната реч, в което лидерът на ДПС да не заема първото място без конкуренция по виртуозно владеене на българския език. Лидерът на ДПС е специалист по българска филология, но макар много политици да имат подобно образование, трудно могат да се съревновават с него.

Последно депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов дръзна да спори по езикови теми с Местан и много скоро му се наложи да се извини.

Критици на лидера на ДПС твърдят, че речта му е твърде натоварена със сложни думи и конструкции, някои дори подозират, че това е поза и дори подражание на Ахмед Доган. Неговите речи бяха известни с невероятна сложност на изказа. Дори понякога словата на Местан да са заредени с “висок наратив”, те никога не остават незабелязани, а когато се качи на трибуната, залата най-често слуша внимателно, без значение харесва ли  чутото или не. И за разлика от речите на Доган, тези на наследника му не остават неразбрани. Колкото до позата - за разлика от много парламентарни лидери през годините, Местан обикновено говори без подготовка, без “пищови”. Предварително подготвени са само традиционните речи за откриване на пленарни сесии, макар и тогава Местан да обича да импровизира. И му се получава.

 Високият глас на опозицията

Макар и с най-голяма парламентарна група вече втори мандат, ГЕРБ трудно излъчва ярки говорители. Още по-рядко такива, които да напипат проблемите и слабите места на политическите опоненти в движение.

Сред попаденията им е депутатката от Кърджали Цвета Караянчева. Тя поредна година води непримирима битка с ДПС на всички фронтове - тютюнопроизводители, администрация, политики в т.нар. смесени региони. Причината да си избира тези теми, със сигурност е, че е от традиционно силен за ДПС регион, да не кажем техен бастион.

Депутатката от ГЕРБ не пропуска сгоден случай да скочи на трибуната и да защитава постигнатите от правителството “Борисов” резултати в управленския им мандат и да размаха оттам пръст на новите управляващи от БСП и ДПС. Понякога така се вдъхновява и нахъсва, докато държи политическа реч, че няма нужна и от микрофон, за да бъде чута. Най-често тя е говорителят на ГЕРБ, когато спонтанно възникне остър политически спор. Речта  не се отличава с изискани фрази и литературни цитати, но пък е дръзка.

“Ако ние тупкаме топката, вие влизате направо с бутонките”, “Парламентът не ви е бащиния, постът ви не е гратис”, “Демокрацията не е куфар, който да приберете в гардероба” - все цитати на депутатката, прями и казани с народни думи. Сблъсъците между Караянчева и зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова например са доста колоритни. Дори често да не блести с фини изразни средства, Караянчева е оратор боец, от какъвто всяка партия има нужда, ако иска да  се чува гласът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини