ДПС e против данъка за високите заплати, лансиран от БСП

От ДПС твърдо се противопоставиха на идеята на Сергей Станишев гражданите с по-високи заплати да плащат 15% данък върху доходите. Към момента той е 10%. Преди дни лидерът на БСП лансира идеята си за по-високо подоходно облагане на физическите лица. В левицата вече имало работни предложения хората с по-високи доходи да плащат вместо десет - 15 или 16% данък. Те щели да важат за хора с доходи над 2700 лв.

По време на предизборната си кампания БСП предложи този праг да бъде 4500 лв.

Думите на Сергей Станишев по въпроса за новото данъчно облагане са свързани с програмата на БСП, докато в програмата на ДПС няма такова изискване, каза по телефона за bTV Йордан Цонев. Той напомни, че в програмата на кабинета „Орешарски” не е записано подобно намерение.

Според шефа на бюджетната комисия в парламента БСП нямат 121 народни представители, за да прокарат това предложение. Той припомни, че правителството е програмно и самата програма на кабинета играе ролята на коалиционно споразумение.
Там няма точка за увеличаване на данъците, обяви Цонев.

Според него, нормално е социалистите да припомнят своята програма, но това няма как да стане без подкрепата на ДПС. Цонев бе категоричен, че такава стъпка няма да бъде предприета.

В интервю за "Стандарт" премиерът Пламен Орешарски засега отхвърли програмното намерение на БСП за въвеждане на семейно подоходно облагане през втората половина от мандата.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини