Как да премахнем тежкия празничен махмурлук

Болки в главата, гадене, умора, жажда и световъртеж - това са симптомите на махмурлука, който може да ни връхлети днес, а ако е и по-сериозен, е съпроводен с потене на ръцете, треперене и ускорен пулс.

Не бива да взимаме на сериозно шегата, че клин клин избива. Обикновено истината е, че и клин остава, така че по-добре е днес да забравим за чашките със спиртни напитки.

Какво е действието на алкохола върху организма ни?
С две думи, той ни дехидратира, предизвиквайки ни да отделим около 1 литър урина в рамките на само няколко часа, дразни стомаха и стимулира отделянето на повече киселини, които създават чувство на парене. Физиологичните ни процеси се смущават. Дори да заспим много бързо, ще се събудим по-рано и с нарушен естествен биологичен ритъм. Повишава се нивото на кръвната захар и се чувстваме гладни и болни.
Ето какво можем да направим, за да облекчим страданията: 
Течности и сън
Приемането на много вода и изобщо течности може да намали последиците от алкохолната нощ. Фрешът е чудесен и много по-удачен избор - ще вдигне захарта в кръвта и ще ви набави загубените електролити. Ако ви се намират - тествайте фреш от ябълка или боровинки, защото освен питателни, те са щадящи към чувствителните стомаси. Ако се наспите хубаво, също можете да преживеете махмурлука по-леко, и не забравяйте да вземете лекарство против киселини в случай, че имате болки в стомаха. Парацетамолът и аспиринът тук не са най-подходящите медикаменти, които можете да употребите.
Добра закуска
Направете си сандвич с картофи и риба тон. Тази комбинация е много хранителна и ще достави на тялото ви необходимите му витамини. Пробвайте с пълнозърнест хляб. В него има витамин Б, мастни киселини и ще помогне на черния ви дроб да пречисти тялото. Освен това ще абсорбира алкохолът, който е останал - което е един от най-добрите начини да се справите с махмурлука.
Ядки
Те не само, че ще обуздаят евентуалния махмурлук, но ще стабилизират кръвната захар и ще ви доставят необходимите витамини.
Джинджифил
Той облекчава усещането за гадене и действа като чудесно анти-възпалително средство. Джинджифиловата бира, бисквити или чай - всички те са чудесен начин да се справите с махмурлука.
Бабините рецепти
Разбира се, има и бабини рецепти против махмурлук – зелен чай, банани (Те са пълни с калий, който губите, докато пиете - именно липсата му причинява треперенето и отпадналостта), зелева или шкембе чорба, физическо натоварване, яйца, чист въздух, женшен (не едновременно, разбира се) и какво ли още не, но не е научно доказано, че помагат. Ако според вас самите неприятните симптоми изчезват благодарение на някое от изброените алтернативни решения, то следвайте го.
Усмивки
От психологична гледна точка, чувството на вина и гнева от твърде голямото прието количество алкохол допринася за влошаването на състоянието ви на следващата сутрин, затова приемете случилото се равнодушно, ако не и с усмивка, и търпеливо изчакайте да ви мине.

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини