От Измир до Конево – 35 дебютни авторски фотографии

Авторска дебютна изложба на 13-годишния Беркай Изет беше показана на 26 декември в Арт галерията в рамките на тазгодишната празнична програма на Арт движение КРЪГ. Младежи, цели семейства, преподаватели и директори на училищата в Конево и Миладиново, представители на СОУ „Й. Йовков” и СОУ „Петко Р. Славейков” от Кърджали пристигнаха за откриването на богатата колекция от майсторска фотография на младия автор. При откриването Радост Николаева покани гостите да почетат с едноминутно мълчание паметта на малката Тюркян от с. Могиляне, от чиято смърт се навършват 29 години, и за тежката загуба на нашия съгражданин Яшар Шабан. Заместник-кметът на Община Одрин д-р Ертюгрул Танръколу поздрави организаторите, автора и гостите, като подчерта, че от науката и изкуството зависи какъв ще бъде нашият свят, и покани експозицията да гостува и в неговия град.

Беркай започва да се занимава с фотография преди две години, непосредствено след участието си в лятно училище по изкуствата в Измир, организирано от дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници в града – Балгьоч. След няколко години занимания с фотография, дебютната му изложба представя 35 прецизно селектирани цветни фотографии в изложбен формат „А 3+” и прожекция на 100 фотоса, снимани в Кърджали, Конево, Истанбул и Измир. Фотоапаратът му е запечатал и десетки исторически забележителности, паметници, сгради, улици, природата, пролетта и есента в Източните Родопи. Младият фотограф има собствен профил за майсторска фотография във фейсбук, участвал е в няколко конкурса и вече е спечелил 4 награди за фотография.Той има подчертан интерес към фотоизследването, експериментира с десетки гледни точки към един обект, за да създаде цялостна визия за него, специален акцент поставя върху работата с цветове, полутонове и детайли.

На откриването присъстваха Селим Билгинкая, директор на Дирекция „Култура и европейско сътрудничество” в Община Одрин, Есма Гюндогду, председателка на Дружеството за култура и сътрудничеството на балканските турци от Одрин, членка на Съюза на фотографите в града, и нейният заместник Хикмет Чавушоглу.   

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини