Диагноза работохолик

Ако сте наистина отдадени на работата си, то може би понякога имате чувството, че тя никога не свършва. И сигурно сте жертвали немалко пот и сълзи, за да сте успешни. В един момент обаче жертвите стават толкова много, че си задаваме въпроса дали не плащаме твърде висока цена за успеха, пише Business Insider. Ако някои от следващите признаци ви звучат познати, то е време да преосмислите приоритетите си.

Прекарвате повече време на работа, отколкото със семейството си.

Вероятно се успокоявате с мисли от рода на „трябва да ги издържам, правя го за по-доброто им бъдеще”. Но това са просто извинения. За семейството ви със сигурност е по-важно да прекарвате повече време с тях, отколкото всеки ден да замръквате в офиса.

Работата и свободното ви време винаги се смесват.

Почти не можете да отделите едното от другото. Изключително важно е обаче между тях да има ясна граница. Как да го постигнете? Изберете за свободното си време дейност, която е коренно различна от това, с което се занимавате професионално. Ако например сте цял ден пред компютър, не стойте пред него и в събота, а отидете да играете тенис или друг спорт.

Все не успявате да си починете.

В началото на кариерата си основателят на Amazon Джеф Безос си носел походно легло в офиса в случай, че му се наложи да преспи там. Ако и вие не си спомняте кога за последен път сте се наспивали истински, то май ви е време за почивка.

Постоянно се чувствате под стрес.

Не само в офиса, а и вкъщи, докато си миете зъбите, вечеряте и изпълнявате всякакви ежедневни неща. Не забравяйте обаче, че стресът „смъква” години от живота и едната работа не си заслужава непрестанно да го изпитваме.

Джаджите ви са винаги включени.

Не само вие, а и телефонът, таблетът и компютърът ви не знаят какво е почивка. Мозъкът ни обаче има нужда да се откъсне от тях поне за малко – това го подтиква да се съсредоточи върху други неща, несвързани с работа.

Нямате приятели.

Работохолиците обикновено имат добри доходи и нулев социален живот. Жертвали са връзките с приятелите в името на успеха в кариерата. Помислете обаче заслужава ли си. В крайна сметка животът е нещо повече от пълна банкова сметка.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини