Балканският Найджъл Кенеди покори Кърджали с импровизации по „Дилмано Дилберо”

Недим Налбантоглу

Първата цигулка на Турция Недим Налбантоглу покори Кърджали с импровизации на българската песен „Дилмано Дилберо”. Виртуозът владее цигулката не по зле от големия Найджъл Кенеди, но вместо да импровизира върху класиката от рока се отдаде на фолклора. Аз съм от Тракия и обичам българската музика,сподели цигуларят. Той и световноизвестният акордеонист Нешко Нешев се надсвирваха,изпълнявайки български хора.

  Недим Налбантоглу бе гост на Кърджали по покана на Нешко Нешев, за да участва в големият празник на балканската музика „Балкански коледен букет”. Музиканти от три страни:България, Турция и Гърция завладяха кърджалийци с изпълнения на фолклор.Те вдигнаха публиката на голямо балканско хоро.

   Първи започнаха гостите от Гърция. Свири оркестър „Мароня” воден от големия приятел на Кърджали и кмет на града Илияс Йонакис. Естествено прозвуча сиртаки. Последва го хоро от Егейска Тракия. Гърците засвириха с формацията на Нешко Нешев. Илияс Йонакис пя със солистката Христина Чаушева.

  Нешко Нешев подхвана поредица от хора. Десетки се хванаха за ръце и заиграха пред Дома на културата .

  Кулминацията бе изпълнението на Недим Налбантоглу. Той свири с нашенеца Фахри Нур от Звездел, който сега живее в Измир. Нур е известен с виртуозното си владеене на саза. Партираха им местни музиканти от сборната формация „Балкан месинджър”.Публиката ги викна на бис.

  Въпреки студа музикантите подхванаха здрави български хора, които въодушевиха присъстващите.

Георги Кулов

Нешко Нешев
Илияс Йоанакис
Сиртаки
Балканското хоро
Ориенталски танц
Хоро от Тракия
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини