Вълшебна Коледа в детска градина "Чайка"

На Игнажден най-обичаният и чакан гост Дядо Коледа дойде в Детска градина „Чайка” . Децата го посрещнаха с много вълнение и го поканиха да види наученото от тях през изминалите месеци в клубните форми на проект „Изкуството ни обединява”, реализиращ се в детската градина от месец февруари тази година.
Отвръщайки на поканата, преди да раздаде подаръците, Добрият старец и неговата вярна помощничка Снежанка останаха при децата, за да проследят с интерес подготвения от тях мини -спектакъл. Началото бе поставено от малчуганите обхванати в клубовете „Фолклор и традиции” и „Театър”. Те разказаха за християнските обичаи и традиции, свързани с Бъдни вечер и Коледа. За храните, които трябва да бъдат поставени на трапезата и за посрещането на коледарите във всяка българска къща. Най-сетне дойдоха и самите коледари, пеейки „Стани Нине, Господине”, наричайки за здраве и берекет. Стопанката ги дари с геврек и пита, а те с танц и стих. 
И се заредиха изпълнение след изпълнение. Близо час продължи вълшебната Коледа за децата от ЦДГ„Чайка”. На импровизираната сцена можеха да се видят изпълнения на народни танци, песни, стихове. Дълго не стихваха аплодисментите след всяко изпълнение, сред тях рап, диско танци и дори перфектно изпълнено танго. Празникът завърши с дълго очаквания момент, в който Дядо Коледа раздаде на всички деца подаръците.Тържество имаше и за по-малките, които също представиха свои изпълнения. Танците на детелинките, на животните в гората и на белите снежинки от първа и втора група бяха сред най-дълго аплодираните. Така близо 200 деца в детска градина „Чайка” днес празнуваха своята вълшебна Коледа.
Наученото от децата по проект „Изкуството ни обединява” ще могат да видят и всички кърджалийци. Възпитаниците на детската градина вече се готвят за голямото си представяне на 23 януари от 17,00 часа на сцената на театър „Димитър Димов”.
След Коледното тържество директорката на детска градина „Чайка” Фатме Мустафа сподели, че представеното от децата е само част от наученото в четирите клубни форми на проект „Изкуството ни обединява”, обединяващи 90 възпитаници на възраст 5 и 6 години. С удовлетворение г-жа Мустафа сподели, че за изминалите месеци, реализираните дейностите по проекта, са постигнали своите цели. Подпомогната е образователната и социална интеграция на децата в предучилищна възраст от етническите малцинства, чрез участието им в различни форми посредством усвояване на български език. Създадена е среда за съхраняване и развиване на културната единичност на общностите в региона. 
Повишено е и качеството на образованието и възпитанието в ЦДГ „Чайка” чрез създаване на нови познавателни и комуникационни форми за усвояване на българския език, съхраняване и развитие на културната единичност на децата и подобряване на тяхната социализация чрез участието им в различни художествено- творчески дейности, стимулиране на дух на толерантност и сътрудничество, уважение и приемане на културните ценности и различия. 
Директорката на ЦДГ „Чайка” изтъкна 
и още едно предимство на проекта, насочено към учителите и родителите, а именно повишаване на професионалната подготовка на учителите за работа в мултикултурна българо-езична среда и засилване мотивацията на родителите от етническите малцинства за пълноценно включване в образователно-възпитателния процес.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини