Една пета от младежите в Кърджали са използвали наркотици

Кърджали е на едно от последните места в класацията на градовете, където млади хора употребяват наркотици и алкохол и няма основания да се говори за стряскащи тенденции. Това показват резултатите от анкета за употребата и злоупотребата с наркотични вещества, проведена сред учениците от 9-12 клас в училищата на град Кърджали през лятото. В нея са участвали над 3000 ученици. 
Данните представи на нарочна пресконференция днес Момчил Василев, директор на Национален фокусен център – София. По думите му има тенденция за намаляване на броя на употребяващите дрога, малко над 18 % са младите хора в Кърджали, използвали наркотици. В номинална стойност тяхната бройка е между 500 и 600. Под 200 от тях са са прибягвали до дрога в последния месец. Дизайнерска дрога не е сред използваните в родопския град – едва 4,7 % от анкетираните са имали досег с нея. Към 100 човека са използвали този наркотик в последния месец. За сметка на това се увелачава употребата на анаболни препарати, отчете Василев. 
Според него една от причините за положителните тенденции, е свързана с традициите и културата в региона. Като друга причина за намаляване на младите хора, употребяващи наркотици, той изтъкна и добрата превантивна работа на Общинския съвет по наркотични вещества – Кърджали с председател секретарят на общината Сезгин Бекир.
Според проучването намалявал и вредният навик за пиене на алкохол сред гимназистите. Според проучването предпочитаната от тях напитка била бирата, а на второ място се нареждал концентрираният алкохол. Тревожното в случая е, че във възрастта между 13 и 15 години се наблюдавал бум при употребата на алкохолни напитки. Това било така, тъй като тогава тийнейджърите сменяли средата с преместване в гимназия и наблягали на купоните. 
Запитани, какви са най-честите причини връстниците им да употребяват наркотици, повечето кърджалийски ученици отговорили, от любопитство, за удоволствие и от скука. Тези въпроси те били най-склонни да споделят с приятели и по-рядко с родителите. 45% от анкетираните разпознавали марихуаната като любима дрога. Най-малко информация имали за действието на метадона, кодеина и други психоактивни вещества. За тях тийнейджърите научавали предимно от филмите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини