Избират географска местност на Антарктида, която да именуват Кърджали

Два флага на община Кърджали връчи  кметът инж. Хасан Азис на председателя на читалище „Обединение” Стоян Анадолиев, който е включен в полярната експедиция до Южния полюс. Това стана в присъствието на медиите на специално свикан брифинг за случая.
„Имаме уникалната възможност да изпратим първия кърджалиец, който ще стъпи на ледения континент Антарктида в началото на 2014 година и ще развее знамето на общината. Пожелавам му успешно завръщане от Арктика с изпълнена мисия”, каза инж. Азис.
Той помоли Стоян Анадолиев да освети знамената в параклиса на българската станция на остров Ливингстън като едното да остане на ледения континент, а другого да бъде върнато в областния център. „Когато флагът се върне отново в Кърджали, той ще бъде поставен в специален антарктически кът във фоайето на общинска администрация”, заяви инж. Азис и допълни: „Надявам се следващите кърджалийци, които ще посетят Антарктида, да обогатят този кът. Като кмет изпитвам радост и гордост за това, че наш съгражданин е включен в пътешествието. Не знам дали сравнението ще бъде правилно, но отиването на Стоян Анадолиев в Антарктида, за нас се равнява като стъпването на първия човек на Луната”. 
Председателят на читалище „Обединение” пое ангажимент да изпълни молбата на градоначалника. Стоян Анадолиев изказа и благодарност към община Кърджали, с чиято подкрепа е финансирано част от начинанието му. Той показа и част от екипировката си, на която е щампован герба на общината. Анадолиев разказа и за електронната библиотека, която ще занесе на ледения континент. Тя вече е заредена с 25 000 заглавия и 17 научни статии, сред които и творби на местни автори. Историята на кърджалийския музей също ще намери място във виртуалната библиотека.
В края на пресконференцията бе обявена и новината, че общината има вече разрешението на ръководителя на българската база „Св. Климент Охридски” проф. Христо Пимпирев да изберем и назовем географска местност на името на Кърджали и със стъпването на първия кърджалиец на остров Ливингстън да бъде открита тази процедура.
Градоначалникът инж. Азис също изрази подкрепа за начинанието като подчерта, че с този акт името на Кърджали освен в Европа, Азия и Америка, ще се пренесе и на Антарктида.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини