1 милион „мъртви души” ще гласуват на следващите избори, твърдят от ДБГ

Близо 1 милион „мъртви души” ще продължат мистериозно да гласуват и на следващите избори. Това твърдят от Движение „България на гражданите”, предаде БГНЕС.

Вместо да се използват списъците от последните три вота за изготвяне на актуални списъци за предстоящите избори, се предвижда чак след евроизборите да започне актуализацията. Това означава, че близо 1 000 000 "мъртви души" ще продължат мистериозно да гласуват и на следващите избори. Изчистването на избирателните списъци е много важно действие, което проектът на БСП отлага във времето. Това се казва в позицията на юридическия екип на "Движение България на гражданите", обсъдена от Изпълнителния съвет днес, по повод промените в Изборния кодекс, предложени от БСП.

Вместо да се деполитизира и професионализира ЦИК, предвидените промени ще гарантират партийна зависимост на членовете й от парламентарните партии, подчерта юристът Димитър Делчев, член на Изпълнителния съвет. По думите на Йонко Грозев, зам.-председател на партията, фактът, че за преференциален вот е сложен твърде висок праг от 7 % и незадължителност, напълно обезсмисля и преиначава идеята за преференциалния вот като мажоритарен елемент.

Според юридическия екип внесеният вчера от БСП проект за Изборен кодекс е отчаян опит да се замажат очите на гражданското общество. Той цели да спечели достатъчно време, за да могат БСП и ДПС да се окопаят във властта, използвайки и занапред порочните практики за манипулиране на вота. Юристите подчертават, че липсват предложенията за създаване на общински изчислителни центрове, доказали се като ефективен инструмент срещу манипулациите при броенето в малките населени места. Липсват и предложения за създаване на единна методика за изчисляване на изборния резултат, която да не се променя постоянно, съдебен контрол на всички актове на Централната избирателна комисия и др.

„От "България на гражданите" призоваваме за машинно гласуване още от есента на 2012 г.”, подчерта Димитър Делчев от Изпълнителния съвет, като обясни, че БСП залагат машинното гласуване да бъде изпробвано на евроизборите, но кога ще се премине окончателно към тази система остава висящ във въздуха въпрос. Той заподозря управляващите в намерение да пазят още дълго време гласуването с бюлетини, които са в основата на всички порочни схеми по време на избори. В този стил влизат и текстовете, свързани с медийното отразяване на компаниите, защото отварят нови възможности за злонамерена употреба на медиите и за манипулиране на избирателите чрез тях, допълни още Делчев.

И сега, както и преди 6 месеца, когато започна работата по проекта, е ясно, че БСП и ДПС не желаят да прекратят купуването на гласове и манипулирането на изборни резултати. Целта е непосредствено преди европейските избори догодина да бъде приет "удобен" Изборен кодекс, който ще послужи за канал на най-антидемократичните практики в изборния процес от България към Европа, е мнението на юристите на ДБГ. Важните решения умишлено се отлагат в бъдещето, като по този начин напомнят репликата от българския филм "Куче в чекмедже": "Тате ще ми купи колело, ама друг път", казват още от партията.

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини