16 пожара от старта на отоплителния сезон

През есенно-зимния сезон рязко нараства броя на пожарите причинени от отоплителни прибори в жилища на граждани, които унищожават домашното имущество и застрашават живота на хората. От началото на отоплителния сезон в област Кърджали възникнаха 16 бр. произшествия   причинени от отоплителни уреди. От тях 11 са запалванията в комини, 4 пожара в контейнери за смет и 1 пожар с нанесени материални щети. За щастие няма пострадали и загинали граждани.

Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” Ви препоръчва да спазвате правилата за пожарна безопасност.

- Не трябва да се отопляваме с неизправни и нестандартни печки.

- В никакъв случай да не се оставят без наблюдение включени отоплителни прибори, особено в присъствието на деца и трудноподвижни възрастни хора.

- Печките да се разполагат на безопасно разстояние от горими конструкции и материали.

- Комините на сградите трябва да са измазани отвън, без пукнатини и да отстоят на разстояние минимум 10 см от горими конструкции и елементи.

- Периодично да се почистват от натрупаните сажди в тях, но без да се запалват.

- Димоотводните тръби да се монтират правилно, стабилно и да отстоят на 80 см от горими материали.

- В никакъв случай да не се допуска използването на вентилационните канали като комини.

- Преминаването на комините през горими между етажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали.

- При по-старите сгради трябва да бъде направен преглед за отстраняване на  вградени дървени греди в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване – през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.

- Печките никога не трябва да се запалват с лесно запалителни течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.

- Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угасява докрай. Опасно е т. нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден диоксид. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване. Ако печката се само загаси, трябва да почистите горивната и камера!

При възникване на пожар, потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини