Червени лидери в Кирково хвърлиха оставки заради службогонство

Областният съвет на БСП в Кърджали днес прие оставката на общинския председател на организацията в Кирково Бойка Арабаджиева, неудовлетворени лични амбиции за постове са главната причина, предаде кореспондентът на БГНЕС. Това е втората оставка в ръководството на кирковската структура, след тази на заместник-лидера Димитър Манчев от миналата седмица. Двамата се противопоставиха публично на кадровата политика в региона и обвиниха ДПС в преяждане с власт, а националното ръководство на БСП в тежка обвързаност с движението. Манчев открито заяви, че балансът при кадруването в Кърджалийска област е драстично нарушен, тъй като към момента ДПС държи 8 областни служби, а БСП само 2.

Проблемът обаче е във факта, че Манчев е скочил срещу висшите апаратчици заради това, че не назначили зет му на поста началник на звеното на В и К в Кирково. Това огласиха днес след извънредното заседание на областния съвет депутатът от КБ Милко Багдасаров и партийният лидер Георги Кючуков. Зетят на Димитър Манчев, който пък е син на друга местна червена лидерка, претендирал за началническото място и общинският председател Бойка Арабаджиева подкрепила искането му. „Активът ни в Кирково очевидно се дистанцира от оперативните проблеми и дневния ред на БСП сега. Ние сме категорични, че ще отстояваме позицията за професионализъм при назначаването на кадри в управлението на изнесените държавни структури и не споделяме философията на членовете на организацията ни в Кирково, че следва некомпетентни хора да заемат постове само заради лоялността им към партията”, подчерта Багдасаров. Той уточни, че няма и не се предвиждат кадрови кадрили сред всичките 34 регионални звена на държавните структури, тъй като ръководителите им са доказани професионалисти, независимо кое правителство ги е назначило.

Багдасаров разкри, че за кадровите промени и в частност за предложенията на ДПС са имали доста яростни спорове, но че БСП не се бърка в оценките и позициите на коалиционния си партньор.

Започват общинските конференции на БСП, които ще дадат старт на кампанията за европейските избори, но на форума в Кирково ще има извънредна точка – анализ на службогонските амбиции на лидерите в оставка и съответно избор на ново ръководство. „Организацията на партийната ни работа в Кирково трябва да се подобри, там не се спазва уставът. Това беше единствената структура в рамките на страната, която преди2 г. не проведе предконгресната си конференция преди конгреса. Там не бяха спазени и много от решенията на националния конгрес, и така на практика ръководството се дистанцира от цялостната ни политика”, коментира Багдасаров. Вина за закъснелите мерки имам и аз, изненадващо призна той.

Извън темата за вътрешно-партийните трусове, депутатът от КБ коментира и поредното скандално изявление на колегата си от ГЕРБ Цвета Караянчева. Преди дни тя огласи, че управляващите не подкрепили предложението й да бъдат отпуснати 17 млн. лева целеви средства за общините за ремонти на занемарени обекти. При гласуването същата вечер в 23 ч. само 29 души подкрепиха това предложение, единият бях аз, но колежката не беше сред останалите 28 депутати от ГЕБ, гласували „за”, подчерта Багдасаров. Той уточни, че Караянчева на практика не е подкрепила собственото си предложение за целевата „инжекция” за общините и така е провалила шанса на Кърджалийска област.

„Въпросът за предвидените 500 млн.лв. от фонда за устойчиво развитие на регионите е много сериозен, той се нуждае и от редица политически решения за стратегически обекти. Борим се Кърджали да получи средства за регионалното депо за отпадъци, както и за промишлената зона, която може да привлече поне 15 мощни фирми. Трябва да се ускори и изграждането на обходния път, тъй като новият ГКПП Маказа-Нимфея работи и трафикът през града е рисков”, заяви в отговор на въпрос Багдасаров.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини