Японска теглилка мери учители в Кърджали, мазнините сериозен проблем

Кампания за профилактика на затлъстяването сред учителите в Кърджали отбелязва тревожни резултати, като при над половината от изследваните жени показват почти равни стойности на мускули и мазнини в тялото. Изследванията са в рамките на едноседмичната инициатива за профилактика на затлъстяването по програма СИНДИ-зона Кърджали, крайните резултати ще бъдат огласени след финала й.

До момента 40 учители от две професионални гимназии в града – по икономика "Алеко Константинов" и по туризъм "Проф.д-р Асен Златаров" са се подложили на изследванията. Проверката на риска от затлъстяване се отчита с професионалната японска теглилка "Танита", която показва индекса на телесната маса, процента на мускулната маса и на мазнините, както и съдържанието на вода в тъканите.

Няколкото мъже преподаватели в гимназиите, които са се включили в проучването, са показали доста по-добри резултати от тези на колежките си. Според д-р Валентин Колев, специалист по диети и хранене в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Кърджали, учителската професия предразполага към напълняване, тъй като е свързана с повече умствен труд и с по-малко физически. Той уточни, че прегледаните жени не са видимо затлъстели, но процентът на мазнините е показател за сериозен проблем при тях.Кампанията на РЗИ предвижда и седмица на здравословното хранене от 25 до 29 ноември, също по програма СИНДИ. Два ресторанта за бързо хранене в града са партньори в кампанията и ще предлагат щадящи храни като крем супи, печена риба, ашуре, варено пиле и пълнозърнест хляб. Планирано е и анкетно проучване за хранителните навици на учителите. В търговската верига ще бъдат разпространени материали за здравословното хранене и за т.нар. пирамида на храненето. 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини