С бюджет 2014 ВУЗ-овете получават 21,5 млн. лв. допълнително

Образованието е сферата, в която социалният фактор най-добре се припокрива с факторите на конкурентоспособността и растежа. То ще продължи да бъде приоритет за правителството. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски при откриването на дискусията по проекта на стратегия за висшето образование, която започна днес с участието на представители на Министерството на образованието и науката, членовете на Съвета на ректорите на висшите училища, представители на Българската академия на науките, на Агенцията за оценяване и акредитация, на национално представителните синдикати и на Националното представителство на студентските съвети. В срещата участваха министрите на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Премиерът изрази очакването си стратегията да бъде насочена не само и единствено към покриване на формални критерии за достъп до европейските фондове, а да бъде документ, който служи на българското общество.

„Висшето образование е завършващият етап на обучението на всички български граждани, основен фактор за личностното и общественото развитие на всеки един от нас, но и ключов фактор за развитие на икономиката ни, особено в днешните времена, в които знанието е сила в пълния смисъл на тази дума”, посочи министър-председателят. Той подчерта, че не приема еднозначно упреците срещу качеството на висшето образование у нас, дори поради факта, че доста възпитаници на българските ВУЗ намират добра реализация в чужбина. „Хубаво е, че има критика, нашето общество е критично – често повече, отколкото е необходимо, но да гледаме на критиката по градивен начин, така че тя да служи за подобряване на системите”, коментира министър-председателят.

Въпросите, които според него трябва да бъдат решени със стратегията, са подобряване на връзката между висшето образование и практиката и на структурата на специалностите. Пламен Орешарски каза, че ще подкрепи и усилията на всички висши училища, които успяват да привличат и студенти от чужбина, за да може българската система на висше образование да придобива все повече регионални измерения. „Трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образование до водещите университетски центрове. Убеден съм, че по този начин ще привлечем достатъчно външни студенти, за които завършването на български ВУЗ ще бъде гордост и чест, а дипломите с български печат ще имат висок статус не само в обединена Европа”, посочи министър-председателят.

Проектът на стратегия беше представен от министър Анелия Клисарова. Тя посочи, че главната цел е създаване на модерна и ефективна система на висше образование, в центъра на която е човекът с неговите личностни качества и интелектуален потенциал. По думите й, основните диспропорции, които трябва да бъдат отстранени, са между големия брой ВУЗ и малкия брой студенти, между броя завършили средно образование и приеманите във ВУЗ, нарастващия брой млади хора, завършващи висше образование в чужбина, както и драстичното разминаване в профила на готвените висшисти и реалното търсене на пазара на труда.

Министър Клисарова определи като грешка ускоряването на реформите във висшето образование през последните четири години без да се инвестира достатъчно в системата. В бюджета за 2014 г. са предвидени 100 млн. лв. допълнително за образование.

От националния браншови синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ благодариха на премиера за разпределянето на 21,5 млн. лв. допълнително към висшите училища, при това записани на отделен ред в бюджета, което гарантира целевото им разходване. От тези средства 25% ще бъдат насочени за увеличаване на стандартите по професионални направления педагогика, икономика, туризъм, инженерни науки, растениевъдство и животновъдство, култура и изкуство, а останалите 75% ще се разпределят по критериите на комплексната оценка за качество по рейтинговата система.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини