Орешарски участва в заседание на Висшия съдебен съвет

„Правосъдната система е изключително важна за осъществяване на програмата на правителството, защото съм убеден, че върховенството на закона и независимостта при контрола за законосъобразност са ключовите елементи за развитието на демокрацията и справедливостта“. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски при откриването на редовното заседание на Висшия съдебен съвет. Срещата на министър-председателя с членовете на ВСС е без аналог в последните години. Премиерът подчерта още, че с програмата на правителството „Държавност, развитие, справедливост“ и определянето на вицепремиерски пост за министъра на правосъдието ясно е изразена политическата воля законността и справедливостта да се върнат на дневен ред в обществото.

Министър-председателят представи и ключовите приоритети в областта на съдебната система за правителството – конструктивното взаимодействие със съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък по Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, повишаване доверието в съдебната система чрез гарантиране независимостта на магистратите, решаване на ключови въпроси като натовареността на магистратите и случaйното разпределение на делата, включително и чрез подкрепа от страна на правителството, осигуряване на по-достъпно правосъдие чрез въвеждане на електронни услуги и създаване на обективни критерии за по-широко участие на гражданското общество в съдебния процес.

По повод предстоящия през януари доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, Пламен Орешарски обяви, че „правителството е готово да окаже подкрепа за напредъка по две от основните критики в досегашните доклади на Комисията – натовареността на магистратите и случайното разпределение на делата“. Министър-председателят изрази удовлетворението си от факта, че за пръв път от години ВСС организира провеждането на конкурси за магистрати. „Досега критиките относно случайното разпределение на делата идваха от различни страни. Разбирам, че Висшият съдебен съвет е предприел конкретни действия и това е много важно, за да отпаднат всякакви съмнения относно прозрачността и безпристрастността на съдебната система. Цялото общество трябва да получи пълните гаранции за ефективен и честен съдебен процес“, посочи премиерът пред висшите магистрати.

Министър-председателят съобщи, че „до края на годината на Народното събрание ще бъдат предложени промени в Закона за съдебната власт, които са важни за целите, които си поставяте и вие, и ние като правителство. В момента тече интензивна работа и по проекта за нов Наказателен кодекс, в която са включени и представители на съдебната власт. Заедно с министъра на правосъдието ви благодарим за активната работа при разработването на тези важни законопроекти“, каза премиерът и съобщи, че до няколко седмици ще бъде финализиран и актуализираният вариант на стратегията за съдебна реформа, която ще бъде предоставена на магистратите за обсъждане.

Пламен Орешарски информира членовете на ВСС, че в следващия програмен период 2014-2020 г. е предвидено чрез Оперативна програма „Добро управление“ да бъдат подкрепени мерки като електронно правосъдие, обучение на магистрати и др. Той посочи, че бюджетът за съдебната власт за 2014 г. е увеличен с 30 млн. лв. на база настоящата година. „На никой не стигат парите. За следващата година сме предвидили малък ръст – една от малкото сфери, в които има ръст на финансирането. Надявам се, това, което е записано в бюджета, да бъде минималното, което ще получи съдебната система“, коментира още Пламен Орешарски по-късно и пред журналисти. „Ще потърсим възможности в рамките на следващата година, ако не се намери цялото финансиране, то поне да се започне. Гледам и на съдебната система, и на правораздаването преди всичко икономически. Един от патриарсите на икономическата мисъл има много кратка и точна мисъл: „Няма страна, установила върховенството на закона, която да е останала бедна”, каза още премиерът Пламен Орешарски.

Темата за бюджета на съдебната система и за условията, при които се трудят нейните представители, бяха въпросите, които членовете на ВСС коментираха на заседанието в присъствието на министър-председателя. „Слава Богу, зад гърба са времената, когато, за да се срещне с членовете на Висшия съдебен съвет, вицепремиер поставяше условия да бъде арестуван съдия“, посочи в изказването си председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

В отговор на журналистически въпрос премиерът изрази удовлетворение от проведения вчера Консултативен съвет по национална сигурност. „От моя гледна точка, като ръководещ изпълнителната власт, това ще даде една по-добра основа за работа и на изпълнителната власт, и за по-добро взаимодействие с другите институции“, каза министър-председателят Пламен Орешарски след продължилото час посещение във Висшия съдебен съвет.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини