Иван Герганов трети за България в „Черноризец Храбър”

Публикувани е вече окончателното класиране от Есенния математически турнир „Черноризец Храбър”. С трети резултат в България за 11 клас е Иван Герганов от СОУ "Петко Рачов Славейков". Нашият ученик дели третото място с равен брой точки с още един единадесетокласник. Първите двама са от математическата гимназия във Варна. За отбелязване е, че нашият първенец има по-добро постижение от всички участвали единадесетокласници от Софийската математическа гимназия и от Националната природоматематическа гимназия.

Националното състезание „Черноризец Храбър” се провежда в едно и също време и с едни и същи задачи в 14 града на България. Резултатите се обявяват на сайта на турнира         . Състезанието се провежда под научно-методическото ръководство на екип от Института по математика и информатика при БАН. Институтът по математика и информатика към БАН издава сертификати на английски език за достижения в Турнира. Тази година Сертификат за високи постижения получават само петима единадесетокласници от цяла България.

Междувременно от Австралия пристигна и международният сертификат на Иван Герганов за постиженията му в Австралийското математическо състезание, което се проведе през август. Документът носи подписа на Майк Клапър – изпълнителен директор на Австралийското математическо дружество. Резултатът на Иван е пети за България.

Австралийското математическо състезание е международно математическо състезание на английски език за ученици от 3 до 12 клас. Учениците решават задачите на английски език. Работите се изпращат в Австралия, където се проверяват с компютър. От създаването му досега в това международно състезание са участвали над 600 000 деца, от които над 100 000 извън Австралия. Това го прави най-голямото международно математическо състезание. То вече се провежда в 38 различни държави.

Постиженията на Иван са поредна илюстрация за възможностите, които има в СОУ "Петко Рачов Славейков" за отлична подготовка и изява на способностите на учениците.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини