Тормозите ли колегите си? Тест

Възможно ли е човек да прави нещо лошо, без да има реална представа за него? Разбира се, че да. В повечето случаи хората действат точно и целенасочено, и когато искат да направят лошо на друг човек, то те го правят с цялото си съзнание. В други случаи обаче хората не си дават сметка за последствията и ефекта от своето поведение. Работното място също не прави изключение.

В крайна сметка мъжете често са възнаграждавани за своето самонадеяно и агресивно поведение, защото само така устояват на конкуренцията в офиса. Жените от своя страна са упреквани за това, че все още стоят в сянката на мъжете и подтиквани да се държат така, сякаш са равни със силния пол. Казано с други думи корпоративната култура може да насърчи поведението тип „сержант“ - независимо дали работещите го осъзнават.

Имате ли вие държание, с което тормозите останалите хора в офиса? Ако все още не сте сигурни, но имате съмнения, вижте кои са знаците, показващи, че вашето поведение излиза извън границите на нормалното:

1. Вие приемате цялата заслуга за идеите на вашия екип или хората, с които работите. Ако нещо по задачата не върви добре, вие ще поемете вината, затова може би смятате, че е редно да приписвате и цялата заслуга на себе си. Игнорирането на приноса на другите обаче не е подходящ начин за утвърждаване на вашата сила.

Какво трябва да направите: Бъдете щедри с похвалите към своите колеги, особено на обществени места. Това ще стимулира хората да работят по-усилено. Също така е установено, че човек, който се държи с уважение към всички, е по-вероятно да се ползва с тяхното доверие.

2. Имате чувството, че трябва да крещите, за да ви разбират. Когато нещо не ви харесва, не с викане е начинът да оправите взаимоотношенията си със своите колеги. Ако някой ви е казвал „да намалите тона“, значи със сигурност прекалявате с емоциите на работното място.

Какво трябва а направите: Застанете по-близо до човека, с когото искате да говорите. По този начин ще бъдете принудени да говорите по-тихо и да не притеснявате своите колеги. Крещенето не е от полза на никого, а напротив – само изостря обстановката. Ако все пак се налага да отправите критика към някого, направете го с равен, но сериозен глас и то в затворена стая.

3. Настоявате хората, с които работите да са перфектни във всичко. Няма нищо лошо в стремежа към съвършенство и мотивирането на останалите хора. Всичко е наред до момента, в който вашите стандартни не са прекалено недостижими за останалите. В крайна сметка вие трябва да гледате на себе си като отделен играч и ако можете да направите нещо, което другите не, то покажете го.

Какво да направите: Не се месете прекалено в работата на другите и не искайте от тях неща, които са нереални. Ако работите по проект, който според вас може да стане по-добре, обсъдете го с тях и чак тогава поставяйте високите цели.

4. Прекалено сте заети, за да се държите добре. Може би си мислите, че отговорите с по една дума са нормални за ограниченото време, с което разполагате, но другите могат да ви сметнат за груби или глупави.

Какво да направите: Не забравяйте, че доброто отношение е мярка за възпитание и оценка за вашата личност като цяло. Има няколко прости правила, към които е добре да се придържате. Например, ако се разминавате с някой в голяма зала, установете контакт с очите. Ако стоите до някого в асансьора, поздравете го по име. Някои компании в чужбина например, имат вписани правила за учтивост в своите наръчници.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини