Обучение за млади предприемачи се проведе в Ардино

На 18-ти и 19-ти ноември в заседателната зала на община Ардино се проведе обучение на тема „Култура на бизнес мисленето – планиране, контрол и корекции“. Събитието бе първото от четири обучения по предприемачество и част от проект „Предприемачество без граници“, ” BG051PO001-7.0.07-0215, финансиран  по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз .

В обучението, което се проведе посредством видео – конферентна връзка с офиса на ИКТ Клъстер и високотехнологичния инкубатор – Корк БИЦ, град Корк, Ирландия, участваха 25 млади ардинци на предприемачество, предварително избрани с конкурс.

В рамките на обучението особено внимание бе обърнато на темите „Какво означава да правиш бизнес и да бъдеш предприемач”, „Предприемаческо мислене, възможности за финансиране на бизнес начинания в селските региони”, „Финанси за мениджъри „нефинансисти”, „Създаване и мотивиране на екип”, „Как да се справим с неуспеха и да се поучим от грешките”. Лектори бяха специалисти по предприемачество и успели предприемачи от България и Ирландия – Ейлин Молони и Майкъл О’Конър, Корк БИЦ, Боян Бенев, сериен предприемач, Александър Китов, съосновател на Бетахаус, Асен Георгиев, журналист, редактор и предприемач, Люба Йонкова, консултант Европейски програми за развитие на селските райони, Милена Николова и Венета Андонова, преподаватели в Бизнес програмата на Американския университет в България, Максим Колев, експерт в областта на финансите.

Агоп Узунбохосян, ръководител на клуб „Вега” от Кърджали  участва в проекта, като експерт на ИКТ Клъстер.

Обучението бе съпроводено и с практически занятия свързани с оценка на предприемаческите умения, маркетингови проучвания и разписване на бизнес план. Представени бяха успешни примери на предприемачи от нашата страна и Ирландия.

Проектът „Предприемачество без граници” се реализира от Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии”, в партньорство с община Ардино, и високотехнологичния бизнес инкубатор Корк БИЦ, град Корк, Ирландия. Основната цел на проекта е развитие на човешките ресурси, подобряване на качеството на живот и насърчаване на социалното включване в Община Ардино чрез  развитие на предприемачеството, посредством трансфер на европейски добри практики и ноу-хау и използването на информационните и комуникационните технологии.

 Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини