Хасан Азис:Трябва да възстановим театър „Кадрие Лятифова”

Хасан Азис с Балканския симфоничен оркестър

Кметът на Кърджали Хасан Азис призова правителството със съдействието на местната власт да възстанови турските театри в Кърджали и Разград. Според него музикално-драматичния театър „Кадрие Лятифова” в Кърджали за краткия период на съществуване е доказал необходимостта си за съхраняването на културата на хората от региона.

Ще припомним,че музикално-драматичния театър „Кадрие Лятифова“ в Кърджали бе създаден през 2005 г.Той бе закрит със заповед на министърът на културата от кабинета „Борисов“ Вежди Рашидов.

Кметът се обърна към правителството в присъствието на генералния консул на Република Турция Н.пр.Шенер Джебеджи,по чиято инициатива в Кърджали гостува Балканския симфоничен оркестър при Тракийския университет в Одрин.

Градоначалникът определи концертът на турските симфоници като исторически и припомни,че подобна културна проява в Кърджали не е имало от миналия век. Хасан Азис отдаде концертът на доброто сътрудничество между България и Турция във всички сфери и преди всичко в културната. Той посочи, че със съдействието на генералното консулство в Пловдив в града ни се е провела вечер на турската поезия,гостували са фолклорни състави.

Генералният консул в Пловдив Шенер Джебеджи посочи,че е имал възможност да се среща многократно с кърджалийци в залата на Дома на културата по тях на покана.Сега срещата е по негова инициатива. Дипломатът представи ректорът на Тракийския университет проф.д-р Йенер Юрук и благодари на Балканския симфоничен оркестър за труда,който са положили. Искаме да се възползваме от всяка възможност да бъдем заедно.,каза още консулът. Той отбеляза,че в Пловдив Балканският симфоничен оркестър е поднесъл на местната културна общественост блестящ концерт. В Кърджали обаче е подготвена по-различна програма с много изненади.

Проф.д-р Йенер Юрук подчерта, че за одринските симфоници концертът в Кърджали е първи. Носим поздрави от Едирне и Селемие, обърна се към публиката учения. Той представи накратко Тракийския университет:37 500 студенти, 12 факултета, институт по балкански изследвания, музей на здравето с болница от 1488 г. През юни т.г. Балканския симфоничен оркестър е изнесъл концерти в Разград и Шумен. Оказа се, че от този край са родителите на ректора.

Благодарим на консула за поканата да гостуваме в Кърджали. Културата и изкуството са глобални езици.Нашата култура и цивилизация има важно място в световната, обобщи Йенер Юрук.

Под бурните овации на публиката Балканският симфоничен оркестър изпълни произведения на Моцарт, Хачитурян, Юнус Емре, Исмаил Деде Ефенди еи др..Специални акценти бяха преработката на „Дайчово хоро” и „Плевне марш” от Осман Паша.

Диригент на оркестъра е проф.Аминбай Сапаев.Солисти са Йълдърай Йозтюрк/ней/,доц.Дениз Явуз/вокал/,Муса Ишкодралъ/виолончело/,доц.Акън Арабоглу/пиано/ и Ренел Молла/вокал/.

Сцената на Дома на културата бе отрупана с кошници цветя от признателните кърджалийци.

Георги Кулов

Н.пр.Шенер Джебеджи приветства кърджалийци
Балканският симфоничен оркестър в Кърджали
Публиката
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини