Бежанците у нас са предимно кюрди

Оценка „Много добър" 5 на българското общество и„среден" 3 на българското правителство постави сирийският журналист Нидал Хлайф по време на кръгла маса на тема „Бежанският проблем - митове и реалност", организиран от партия „Република БГ".Въпреки че бяха потвърдили участие, в Гранд хотел „София" не се появиха зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Стоян Петров и експертът от агенцията Васил Данов. Поканени са били и представители на изпълнителната власт, но такива също не дойдоха.

Хуманитарната криза в Сирия е огромна и няма изгледи ситуацията да се подобри, отчете още Хлайф. По думите му средно на ден по 6000 души напускат страната и търсят статут на бежанци в други държави. От началото на кризата 850 000 домове са разрушени, броят на жертвите надхвърля 115 000, като 10% от тях са деца.

Според Хлайф бежанците у нас са главно кюрди и България е транзинтна страна. Около 5000 са сирийците, потърсили статут на бежанец в страната, като 10% от тях искат да останат у нас, счита той. Останалата част искат да се насочат към Западна Европа е най-вече Германия, където имат роднини.

По отношение на българското общество и неговата реакция Хлайф призна, че народът ни е състрадателен и готов да приема бежанци, но не всички българи са такива. Настроенията срещу бежанците са активно подклаждани от родни политици, които търсят дивиденти за себе си на фона на проблемите, вина за които носи самата държава, посочи той.

Нидал Хлайф остро осъди изказванията на депутати от партия „Атака", както и „гражданските патрули" на Боян Расате и призова МВР моментално да пресече опити за формиране на подобни инициативи. Във връзка с нападението над Виктория Хлайф посочи, че обвиненията за него алжирец е в страната от почти една година, а статут му е трябвало да бъде решен много по-бързо. Липсата на решение, а оттам и на пари и възможности за нормално пребиваване логично водят до повишаване на рисковете от криминални деяния, посочи той.

Хлайф, който често участва в дискусии за решаването на бежанската криза у нас като представител на сирийска общност посочи, че нито един министър не е отделил време, за да посети някои от лагерите за бежанци.

Петър Миленков от „Република БГ" се съгласи, че държавата не е показала готовност да се справи с проблема. По думите му една от целите на днешната кръгла маса е да излезе с предложения към Консултативния съвет по национална сигурност, който ще се проведе в сряда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини