Борисов прави протест в Пловдив, отрича връзка със сблъсъците пред НС

ГЕРБ организира антиправителствен протест в Пловдив тази събота, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той обаче отрече да стои зад протеста пред парламента вчера, в което го обвиняват от БСП и ДПС.

„Има важни послания, които трябва да се направят. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - ще направим един протест на ГЕРБ от 12 часа, със знамена, за да видят, когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави", уточни той пред журналисти в Народното събрание. На въпрос защо ще протестират в Пловдив, а не в София, той отговори:  „Снощи гледах по телевизията какво се случва по улиците в София. Пет години бях кмет, не ми е приятно да виждам града затворен месеци наред. Това, което видях – как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било”. Борисов добави, че полицията е блъскала и граждани и определи като наглост – да излизаш и да казваш на мирно протестиращите хора шести месец, че провокират полицията. Той заяви още, че по никакъв от ГЕРБ не си приписват това, което правят студентите и други протестиращите, те действали по абсолютно тяхна воля. 
„Всичко останало, което говорят в парламента, са триковете на Държавна сигурност. Те съдят по себе си. Това, което направиха февруари срещу нас – този метеж, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Това е абсолютна лъжа. Всякакви спекулации и лъжи не ги приемам”, категоричен бе Борисов. Той показа снимка на протестиращи студенти от вчера и попита дали това са ултраси, както ги определиха Сергей Станишев и Лютви Местан. „Би ме поласкало, ако мога да мотивирам такива хора да излязат на улицата. Тези хора се ползват с пълната ни подкрепа, но всичко си правят самички”, каза той. Бившият премиер се оплака, че сутринта декларацията на ГЕРБ срещу полицейското насилие не е била излъчена на живо по националното радио и телевизия, пуснали само Станишев и Местан, значи "цензурата продължава”.
Помолен да коментира думите на Станишев, че кръгът „Котараците”, който се свързва с него, стои зад протестите, Борисов заяви: „Я да си гледа работата. Да си отговаря за Хохегер. Аз водя над 10-15 дела в момента, така че ще си ги осъдя. Няма как да не бъдат признати за виновни от съда. И колкото и да се подмазва Местан на главния прокурор, не може да излезе от сянката на „Мултигруп”, на обръчите на фирмите и на всичко това, което сами са си казали”. На въпрос дали като премиер е знаел за разработка на ДАНС или ГДБОП по Христо Бисеров, Борисов отговори, че е сигурен, че ДПС е знаело, а той - не. Ако знаел нещо, щял да отговори на нападките на Бисеров. Освен това никога не бил ползвал ДАНС като оръжие. За това, че ДПС са му дали "звездичка" на пагоните, Борисов каза, че в тези години народът му е давал най-високото одобрение за работата му. "На мен двама президенти са ми давали генералските звезди - едните ми ги даде Първанов, другите - Стоянов. В същото време на сегашния главен секретар за един месец му дадоха четири генералски звезди - това го няма никъде, за един месец - генерал-полковник", коментира още той и в отговор на коментар заяви, че е бил близък с Ахмед Доган преди 10 г. По повод това, че в последните две седмици не участва в парламентарните заседания, Борисов заяви, че има достойнство, и когато в залата има хора, които се държат арогантно и хулигански, и дал на съд, не би стоял там, защото ще го провокират и ще направи някоя беля.
Запитан за офшорната си фирма от 90-те години експремиерът отново заяви, че тогава е бил бизнесмен, а тя дори не е работила и отдавна би трябвало да е закрита. Щял обаче да говори с бившата си съдружничка Цветелина Бориславова, за да дадат подробности около "поредната лъжа", защото не са направили нищо незаконно.
Пред съпартийци лидерът на ГЕРБ вече обяви, че по това време е бил "див каратист".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини