Живи и мъртви мълчат за 200 тона отрови край Звиница

Поредният гроб в Звиница

Живи и мъртви мълчат за 200 тона отрови край кърджалийското село Звиница. Местните жители ги смятат за основна причина за високата смъртност в селото. Почти всеки месец си отива по един тукашен. Имало е година ,когато са погребали 19 души. Повечето си отиват от рак. Живите смятат , че причината е в пестицидите с изтекъл срок на годност,които се съхраняват тук. Те обаче не протестират.Смятат,че ако се вдигне прекалено много шум,няма да могат да пласират капията която отглеждат и която ги храни. Мъртви и живи мълчат,въпреки страха от отровите.

В склад построен през далечната 1984 г. са струпани силно отровни пестициди , събрани от цялата област.Постройката е от желязо и бетон с площ около 700 кв.м. Има одушници с решетки.,опасана е с висока ограда, на която са поставени предупредителни табели. Изградена е и шахта за поемане на дъждовните води и отвеждането им дерето.

„Докараха пестицидите с военни камиони и ги стовариха вътре. Запечатаха вратите на склада и ги завариха”, разказва бивш ръководител в някогашното земеделско стопанство. Той,както и много негови съселяни искат да запазят анонимност.Причината е,че темата за склада с пестициди е болезнена за местните жители.

Заварваме група младежи в читалището. Те са разделени на два лагера.Едните смятат,че пестицидите са причина за високата смъртност,другите,че това е следствие на радиацията от Чернобил. Сочат,че в близко село,хората също страдат от рак. Повечето обаче смятат, че складът е голяма заплаха за селото.

„Ако възникне пожар,ще бъде обгазен с отрови целия регион. При авария пестицидите могат да попаднат в реката и от там да стигнат чак до Марица”,изразяват опасения младежите.Те са недоволни,че никой не информира хората от Звиница ,какво точно съдържа складът и какви са опасностите от него за местните жители.

Те казват още,че лятно време в селото се носи остра миризма, идваща от склада.Това кара хората да мислят,че с вонята в селото идват и отровни изпарения.Самата миризма отдават на отворените одушници.Селяните смятат ,че вятърът носи през тях отровни изпарения.В следствие на тях пък върви и заболеваемостта.

И през зимата от складът се излъчват зловония, установихме при посещението си. Те обаче са само в непосредствена близост до него.

„Обсъждаме темата.Хората споделят опасенията си,но се надяват проблемът да се реши тихомълком”,казва за Кърджали бг вести кметът та Звиница Ниязи Вели.Имало е обещание отровите да се унищожат още през 2004 г.,но не са намерени средства.

Расим е закупил земя до склада в първите години на демокрацията.Отглежда пипер и ябълки.

„Ако има влияние на отровите в склада върху здравето на хората,аз първи щях да се разболея.Всеки ден съм на нивата.Ям и от пипера и от ябълките.Нищо ми няма.Даже листните въшки,които пестицидите би трябвало да убиват нападат ябълките ми до склада,а не по-далечните дръвчета”,аргументира се Расим. Той смята, че причините за многото раково-болни е облъчването от Чернобил.

Расим обаче не крие, че баща му е болен от рак. Болестта го налегнала през последните години.Въпреки това продължил да работи на нивата до склада.Синът няма обяснение ,за причините довели до заболяването на баща му.

Местни жители обаче споделят,че преди години под склада е имало микроязовирчета. Жабите измрели поради неясни причини. От употребата пък на складираните край селото пестициди били унищожени дивите зайци в землището му.

„Изпълняваме всички изисквания за съхранение на пестицидите”, каза за Кърджали бг вести кметът Ниязи Вели. Той сподели ,че от 6 г. вратите на склада са заварени и никой не влиза вътре. Поддържа се оградата и се коси тревата около постройката.

„Обещаха ни,че в началото на следващата година ще премахнат всичките складирани отрови.Швейцарски проект предвижда унищожаването им извън страната”,подчерта селския първенец.

 

Преди дни междуведомствена комисия повери складовете за пестициди с изтекла годност на територията на цялата област. Комисията включа представители на ОД на МВР, ОУ”Пожарна безопасност и защита на населението”, Регионална здравна инспекция, Областна дирекция по безопасност на храните и Областна администрация Кърджали.

Проверяващите констатираха че прозорците на сградите са запечатани, вратите са обезопасени, няма следи от опити за проникване, поставени са знаци за опасност, за забрана за използване на огън, има гръмоотводи. На покрива на един от складовете са счупени няколко керемиди и е направено предписание да бъдат подменени. Пестициди с изтекъл срок на годност се съхраняват в 11 склада на територията на областта.

Складовете в област Кърджали бяха обследвани в началото на октомври т.г. и във връзка с подготовката на окончателно проектно предложение за проект „Екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита” по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съществува одобрено идейно предложение за финансиране по проект:Помощ на подготовката на окончателно проектно предложение за обследване на всички складове в страната ,съхраняващи пестициди. Възложено е от ПУДОС към Министерството на околната среда и водите. С приоритет ще се ползват рисковите складове. След като привършат проверките ще има обществена поръчка за преопаковане и унищожаване на пестицидите в чужбина, тъй като в нашата страна инсталация за това няма. МОСВ ще търси изпълнител.

Председателят на междуведомствената комисия Назми Мюмюн,който е зам.-областен управител подчерта, че пестицидите в Звиница се съхраняват по правилата.Мерките са съобразени с действащото законодателство.Още първите месеци на следващата година ще бъдат унищожени. Той похвали кметът на селото Ниязи Вели за мерките, които взема за безопасността .Проблемът е сериозен,както за населението,така и за нас в областна администрация. Ще продължим проверките до пълното премахване на пестицидите, врече се Назми Мюмюн.

Георги Кулов

Расим пред склада -съсед
Одушник от който се разнася смрад на пестициди
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини