Бум на плъхове в Калифорния

Калифорния е завладяна от гризачи, алармира Reform California, която публикува резултатите от изследване.

През последните шест месеца в Калифорния имаше многобройни шокиращи случаи на ухапване на работници от гризачи, полицаи, диагностицирани с тиф, и дори плъх, който падна от тавана на ресторанта върху менюто на шефа му. Всички тези инциденти сигнализират за безспорен проблем с популацията на гризачи в щата, пишат от групата.

Неправителствената организация е поръчала проучването и събрала в екипа му специалисти по борба с вредителите, работници от града и експерти по обществено здраве.

Резултатите са доста обезпокояващи. В Калифорния популацията от гризачи се увеличава.

Проучването е проведено сред 23 щатски компании за контрол на гризачи. 78% от респондентите съобщават за увеличение на популациите от гризачи най-малко 50%. Някои от тях съобщават за ръст от 76 до 100%. Нито една от компаниите не е отчела спад.

Специалистите по борба с вредителите и работниците в сферата на хигиената са забелязали тревожно увеличение на норвежки плъхове, придвижващи се през деня, което е силно анормално поведение за този вид гризачи.

Компанията Orkin твърди, че Лос Анджелис е на второ място в САЩ по брой плъхове след Чикаго.

Без незабавни спешни действия от страна на държавните и местните власти, бумът на плъховете ще доведе до значителни финансови разходи и риск за криза в общественото здраве, заключават авторите на проучването.

В Калифорния се готвят да приемат закон за забрана на най-ефективните инструменти за контрол на гризачите. Става дума за забраната на отровите, които в момента се използват в борбата срещу плъхове, а именно пестицидите.

AB 1788 бе одобрен от Комитета по качество на околната среда на Сената на гласуване с 4:0 на 19 юни 2019. Законопроектът трябва да премине решаващо гласуване в Сената и отново от Асамблеята, тъй като е бил изменен от последното гласуване на Асамблеята.

Природозащитните организации в Калифорния застанаха единодушно зад забраната на пестиците като отрова за плъхове, тъй като те натравят диви те видове, включително защитени, като планински лъвове, бухали, койоти, лисици, скунксове, язовци и змии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини