Държавата проверява автомобилите за катализатори,плащаме таксата на частници

Прегледите за катализатори на личните автомобили ,отдавна са се превърнали в доходен бизнес за избраници.С пари от тях се пълни не само общинската хазна,но и джобовете на собственици на частни сервизи.

 За да внесете автомобил втора употреба плащате на държавата екотакса от 270 лева.В пунктовете на КАТ при регистрацията се извършва  и замерване  с уред за изгорелите газове.Би следвало да се провери и наличието на катализатор.Но това не става.

 Вместо това, когато отидете да внесете първия данък в общинската хазна , ви уведомяват,че ако искате отстъпка за налога от 50 % може да я получите само,  ако представите документ от оторизиран сервиз за наличие на катализатор. Стойността на прегледа в сервиза и на издадения документ е 18 лева. Това е близо половината от налога за един автомобил среден клас.

 Логично възниква въпроса, след като Пътна полиция ви извършва замерване на газовете, защо тя не ви издава документ за наличие на катализатор. Още повече,че той е видим. Освен това всеизвестно е че всички автомобили,произведени в Европа  след 1996 г. са с катализатори.

  Явно това е поредната хранилка в държавата. Само за избрани.

Сега парламентът готви нова поправка. Тя цели да премахне облекченията на коли с катализатори при плащането на данъка в общината. Ще трябва да се категоризират автомобилите според евростандартите. И пак се отвяра нова хранилка. Един милион автомобилисти ще трябва да се бръкнат отново.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини