ГЕРБ: Хасан Азис готви секира за дребния бизнес в града

Съветниците от ГЕРБ в местния парламент

Местната власт е на път да унищожи малкия бизнес и да остави без препитание дребните търговци на цигари, вестници, хранителни изделия и др., които ползват общински павилиони под наем, алармират съветниците от ПП ГЕРБ. На заседание на ОбС утре кметът Хасан Азис ще внесе предложение старите преместваеми конструкции да бъдат премахнати, а на тяхно място да се изградят нови след като терените бъдат отдадени чрез търг на стратегически инвеститор. Според председателя на групата ГЕРБ Илия Илиев, схемата ще погуби малкия бизнес и ще остави стотици семейства без доходи, което е недопустимо в условията на икономическа криза. Дребните търговци ще станат напълно неконкурентноспособни, а поминъкът им ще бъде погълнат от едрите риби в бранша. „Прави се безцеремонен опит за монополизиране на пазара под претекст, че градската среда се нуждае от модернизиране, а хазната – от постъпления. Местната власт съзнателно ликвидира малкия бизнес за сметка на корпоративни интереси, категоричен е Илиев. Подозренията са, че ДПС ще вкара фирми от обръча си със сериозни позиции на вестникарския пазар и в търговията с тютюневи изделия, каквито схеми вече действали в други райони на страната.

Формалното обяснение е, че старите павилиони са крайно амортизирани, неугледни и не хармонизират с новата градска среда, не звучи сериозно, твърдят от ГЕРБ. Бъдещият инвеститор ще трябва да монтира на ключови места в града 21 павилиона с унифициран дизайн срещу правото да ги ползва през следващите 10 години при фиксиран месечен наем от 30 до 70 лева в зависимост от местоположението. Условието е да вложи минимум 300 000 лева в изграждането на обектите и да плати авансово 50 на сто от наемната цена, дължима за целия срок на договора. Изискването е дискриминационно спрямо дребните търговци-наематели на павилионите и не им дава никакъв шанс да запазят поминъка си.

Групата на ГЕРБ ще настоява общината да поеме разходите по демонтажа на старите павилиони и изграждането на нови, като заложи необходимите средства в бюджета за следващата година, и даде възможност на всеки наемател да участва в отдаването на обектите, без да бъде ограничаван от дискриминационни тръжни условия.

Павилионите са на бул. „България” - 3 бр. спирки за градски транспорт/на мястото на съществуващи спирки/ и 3 бр. павилиони, на бул. „Беломорски” – 3 бр. павилиони – до сладкарница „Байкал”, до Учителския институт „Л. Каравелов” и до Окръжния съд, на ул. „Републиканска” – 1 бр. спирка за градски транспорт и павилион /на мястото на съществуваща до централен тото-пункт/ и 1 бр. павилион до сградата на закритото училище „Г.С. Бенковски”, на ул. „Беласица” – спирка за градски транспорт и павилион /на мястото на съществуваща спирка, район общински пазар/, на н бул. „Сан Стефано” – 3 бр. спирки за градски траспорт и павилион/на мястото на съществуващи спирки/, на бул. „Тракия” – 1 бр. спирка за градски транспорт /на мястото на съществуваща/ и 2 бр. павилиони – до магазин „Мараш” и до бл. „Нов живот”, на ул. „Осми март”, кв. „Веселчани” – 3 бр. спирки за градски транспорт/на мястото на съществуващи/ и 3 бр. павилиони, на бул. „Христо Ботев”, кв. „Възрожденци” – 2 бр. спирки за градски транспорт и 2 бр. павилиони/ на мястото на съществуващи спирки/ до бл. 13 и до бл.86, на ул. „Захари Зограф” до бл. 37, кв. „Възрожденци”- 1 бр. спирка за градски транспорт и павилион, на бул. „Първи май”, кв. Гледка – 1 бр. спирка за градски транспорт и павилион /пред завод „Орфей” и 1 бр. спирка срещу завод „Орфей”, на ул. „Тина Киркова”, кв. Гледка – 1 бр. спирка и павилион/ на съществуваща спирка/ и в района на жп гарата – 1 бр. павилион/до входа на чакалнята/.

Това съобщиха за медиите от местната централа на ГЕРБ в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини