В Кърджали отбелязаха 90 години от създаването на Република Турция

Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали организира за първи път тържествен коктейл по повод 90-годишния юбилей от създаването на Република Турция. На 29 октомври 1923 година Великото национално събрание обявява новата Република Турция. Мустафа Кемал Ататюрк става неин първи президент, а нейна столица става Анкара.

Гости на коктейла бяха генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, зам.-областните управители Назми Мюмюн и Муса Юсуф, кметове на общини, представители на неправителствени организации.

Присъстваха още председателят на Федерацията на балканските турци в Одрин Зюлфеттин Хаджъоглу, лидерът на „Балгьоч” в Люлебургаз Недим Дьонмез, председателят на организацията за подпомагане на изселниците в Истанбул Неджати Барлас, зам.-председателят на Федерацията на Румелийските турци в Истанбул Фахри Ватансевер, председателят на Съюза на учителите от турската общност в Комотини Сами Тораман и др.

В приветственото си слово Шенер Джебеджи заяви, че 90 години са един много дълъг период от живота на хората, но е много кратък период от живота на държавите. „Преди 90 години, когато се създаде Турската република в света имаше други идеологии. На преден план бяха фашизмът и капитализмът. Днес виждаме, че реформите на Ататюрк, с които да промени облика на страната и да я превърне в модерна светска държава са били много правилни”, изтъкна Шенер Джебеджи. Той подчерта още, че е дадено началото на една много хубава традиция. „Надявам се отсека нататък всяка година в Кърджали да празнувате годишнините от създаването на модерна Турция”, каза още Джебеджи.

Председателят на Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали Мюзекки Ахмед честити на всички празника. „Тази година за първи път решихме да отбележим 90 години от създаването на Република Турция. През следващите години Дружеството предвижда по-мащабни чествания на Националния празник на южната ни съседка с организиране на различни културни мероприятия”, заяви Мюзекки Ахмед.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини